MASSINVANDRINGEN. Sedan oktober har Sverige tvångsdeporterat 44 afghaner tillbaka till sitt hemland. Men nu har Afghanistan fått nog av afghaner som inte kan ta hand om sig själva. ”Vi kan inte ta hand om dem”, låter landets flyktingminister hälsa Sverige via Bonniermedia.

Bonniertidningen Dagens Nyheter (DN) har intervjuat Afghanistans flyktingminister Sayed Hussain Balkhi, som är bekymrad över att landets sedan oktober tvingats ta emot 44 landsmän som tvångsdeporterats från Sverige, cirka tusen personer som åkt självmant samt ett fåtal som utvisats på grund av brottslighet. Dessa personer kan inte ta hand om sig själva och då blir det svårt i ett land som saknar social service.

— Vi har inte möjlighet att ta hand om dem, låter han hälsa.

Trots att de som utvisas får uppemot 30 000 kronor och har rätt till ytterligare pengar som kan investeras i diverse projekt, såsom utbildningar eller affärsverksamhet, så menar Hussain Balkhi att de som återvänt till Afghanistan alltså inte är kapabla att ordna ett nytt liv på egen hand.

—  Vi efterfrågar att de länder som skickar tillbaka flyktingar måste se över situationen seriöst, på samma sätt som Tyskland. Vi hoppas att andra lär av dem, säger han och syftar på att Tyskland stoppat tvångsdeporteringar till Afghanistan.

DN har även lyckats tala med talibanerna, som styrde landet innan USA invaderade det i början av 00-talet. Dessa är av en något annan åsikt och tycks mena att de ”unga männen” behövs hemma i Afghanistan.

— Afghanistan behöver dessa unga män och det är inte bra att de reser till andra länder. De säger att här är farligt men försvinner bara de internationella styrkorna från landet kommer vi att göra allt för att det ska bli säkert för alla, säger talibanernas talesman Zabiullah Mujahid.

Han säger sig inte veta ifall de rekryterat någon återvändande ”flykting” på det sätt som västerländska invandringsförespråkare fruktar men betonar återigen att de gör sitt bästa för att återställa ordningen i landet.

—  Så länge det finns otrogna finns det faror, säger Mujahid.

Senast i början av juli gick Afghanistans vice flyktingminister Alema Alema ut och vädjade om att Sverige inte skulle skicka fler Afghanistan till Afghanistan.

Källa:
Ministern vill att Sverige stoppar utvisningarna


  • Publicerad:
    2017-07-15 20:00