UTRIKES. En 33-årig asylsökande afghan, Sultan Marmed Niazi, mördade under lördagen en 19-årig yngling och sårade 9 personer i en rasande knivattack vid en tunnelbanestation i en förort till franska Lyon.

Afghanen Sultan Marmed Niazi som mördade en tonåring och skadade nio i knivattack i Lyon. Skärmbild: the Sun.

Det var under lördagseftermiddagen som en asylsökande afghan mördade en 19-årig yngling och sårade 9 personer i en rasande knivattack vid en busshållplats utanför tunnelbanestationen Laurent-Bonnevay i Villeurbanne, en förort till Lyon i Frankrike.

Den afghanske mannen ska under attacken ha uttryckt ”De läser inte koranen” medan han till synes slumpmässigt angrep människor med en kökskniv och en grillgaffel.

Busschaufförer och vittnen jagade efter afghanen då han efter dådet flydde in på tunnelbanestationen och lyckades tränga in honom mot dörren till en utomhushiss efter attacken. Han hölls sedan kvar tills polisen anlände.

Afghanen uppgav tre olika identiteter vid gripandet och hade inget motiv till sitt angrepp. Det har dock framkommit att det är en asylsökande 33-årig afghan, Sultan Marmed Niazi, som häktats för attacken. Han är inte tidigare känd av polisen.

Chockade vittnen beskrev den ohyggliga skådeplatsen när rasfrämlingen började sticka ner sina offer och människor sprang för sina liv. Det fanns blod överallt och många grät.

Den mördade 19-åringen ska ha varit på väg till en musikfestival.

Myndigheterna har meddelat att ”det finns inte några tecken som tyder på att det skulle vara ett terrordåd”.

Marine Le Pen, partiledare för invandringskritiska Nationell Samling (Rassemblement National), riktade efter attacken skarp kritik mot Frankrikes invandringssystem.

— Naiviteten och slappheten i vår migrationspolitik är ett allvarligt hot mot fransmännens säkerhet! skrev Le Pen i ett inlägg på Twitter.

Detta är inte första gången som rasfrämmande asylsökare attackerar oskyldiga människor i Europa. Under sommaren knivhögg en asylsökande afghan britter i London sedan han först frågat dem om de var engelsmän.

Sommaren 2017 inträffade en knivattack i Hamburg då en man från Förenade Arabemiraten som fått avslag på sin asylansökan högg ihjäl en person och skadade sex personer i ett snabbköp.

I Sverige mördades år 2015 en mor och hennes son på IKEA i Västerås av en afrikan som fått avslag på sin asylansökan.

Källor:
Lyon stabbing leaves teenager dead and 9 injured after ‘Afghan migrant’ launches frenzied attack
Lyon knife attack: ’Afghan asylum seeker’ kills one in metro station rampage


  • Publicerad:
    2019-09-01 14:25