INRIKES. En afghansk kvinna försvann spårlöst med sina två barn år 2012 från sin man i Kanada. Ett par år senare hittades de i Sverige och kvinnan var omgift med sin egen bror.

Ett afghanskt par, en idag 40-årig kvinna samt en 49-årig man, och deras två gemensamma barn bodde i Toronto i Kanada. En dag år 2012 åkte kvinnan och barnen till Iran för att hälsa på mormor och morfar, men de kom aldrig tillbaka. De var därefter spårlöst försvunna, varpå mannen sedan letade febrilt efter dem under flera års tid.

2015 fick dock en släkting till mannen syn på kvinnan på ett socialkontor i Göteborg och 49-åringen lyckades få kontakt med sin familj igen. Året därpå åkte han till Halland i Sverige där han då finner sin fru omgift med sin egen bror. Hela familjen hade nya identiteter och kvinnan hade även beviljats asyl då hon uppgett att hon var ”änka”. Hon ville dock inte följa med mannen tillbaka hem till Kanada, varpå han då polisanmälde henne.

Mannen misstänker starkt att hans fru har genomfört sitt ”försvinnande” för att hjälpa brodern att få stanna i Europa. Brodern ska tidigare ha försökt att få uppehållstillstånd i flertalet europeiska länder men alltid skickats tillbaka, och som gift i Sverige löper han inte den risken. Kvinnan har även i polisförhör uppgett olika samt väldigt motsägelsefulla historier gällande hennes så kallade försvinnande.

Åklagaren Andreas Bergman åtalar nu kvinnan för grov egenmäktighet med barn, ett brott som kan ge fängelse från sex månader upp till fyra år. Han vill även att hon ska utvisas med ett förbud på att återvända till Sverige på fem år.

— Migrationsverket är också inkopplat. Har personer fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder kan ett ärende öppnas igen. Men det är en fråga som inte har någon relevans för åtalet, säger Bergman.

Den 40-åriga kvinnan sitter häktad i väntan på rättegången och barnen är tillfälligt omhändertagna av socialtjänsten. Ärendet kommer tas upp i Halmstads tingsrätt efter midsommarhelgen och om hon döms till fängelse, tilldelas mannen vårdnaden och barnen flyttar med honom tillbaka till Kanada.

Källa:
Rymde med barnen – hittad efter fem år


  • Publicerad:
    2017-06-21 22:30