DET MÅNGKULTURELLA VÅLDET. Kongolesen Aristote Ingi M’boma dömdes på torsdagen av Ålands tingsrätt till fyra års ovillkorligt fängelse för två grova våldtäkter mot olika offer. Afrikanen hade hämtats till Åland av ett lokalt fotbollslag.

Kongolesen Aristote Ingi M’boma dömdes för två synnerligen råa våldtäkter. Här år 2016. Skärmbild: Youtube.

Kongolesen Aristote Ingi M’boma som suttit häktad sedan i våras dömdes på torsdagen av Ålands tingsrätt för två grova våldtäkter mot olika offer samt misshandel och lindrig misshandel.

Afrikanen – som tagits till Åland av fotbollslaget IFK Mariehamn i början av 2019 – begick de båda våldtäkterna under våren 2020 och hann alltså bara befinna sig ett år på ön innan han gjorde sig skyldig till grova våldtäkter.

Våldtäkterna ska ha varit ytterst råa och förnedrande varför åklagaren yrkade på fem års fängelse. Tingsrätten ansåg att detta var för mycket och sänkte straffet till fyra års ovillkorligt fängelse. Mboma dömdes även att betala skadestånd till de båda offren.

Rättegången hölls bakom stängda dörrar och kongolesen nekade till alla anklagelser. Det fanns dock bevis i form av filmer som spelats in av afrikanen och som polisen beslagtagit. En lagkamrat hade också kallats in att vittna i rätten.

Det framgick ur åtalet att M’boma hotat en av kvinnorna med att han ville skada och döda henne när han utförde våldtäkten. Båda offren stryptes med bägge händerna under våldtäkterna som resulterade i blodvite och skador i underlivet på det ena offret. Av av oklara skäl har det andra våldtäktsoffrets skador hemligstämplats.


  • Publicerad:
    2020-07-19 10:30