VÄRMLAND. En 19-åriga afrikan försökte i februari att våldta sin egen syster innan deras mamma kom hem och kunde avbryta. Tingsrätten har nu dömt honom för sexuellt ofredande.

Den 16 februari i år försökte den 19-åriga Shiva Hicintuka, medborgare i Kongo-Kinshasa, att våldta sin syster. Shiva bor med sin mamma och sina åtta syskon i Årjäng i Värmland. I förhör berättar systern att brodern ihärdigt i ungefär en timme ska ha försökt att slita av hennes byxor och trosor samtidigt som hon ska ha sagt ”förstår du inte att jag är din syster?” och hotat med att ringa polisen.

Hon berättar också att hon hela tiden skrek åt honom att sluta samtidigt som hon försökte göra motstånd bland annat genom att slå och bita brodern. Under överfallet ska han inte sagt någonting förutom att han inte var rädd för polisen.

Mamman hade kommit hem runt 12-tiden och avbrutit överfallet. Dottern berättade vad som hade hänt och eftersom att sex var tabubelagt hos familjen frågade mamman inte så mycket mer om händelsen även om hon förstod vad som hade skett. Hon ville inte blanda in polisen för att skydda barnen så därför kontaktades istället socialtjänsten, som i sin tur larmade polisen.

Enligt Shiva så försökte han inte alls våldta sin syster, utan menar på att de endast skojbråkade och lekte en slagsmålslek. När mamman kommit hem ska han ha varit överraskad av systerns bekännelse och blivit nervös. Han begav sig därför hem till en kompis där han senare greps av polisen.

Systern uttalar sig sedan i ett förhör att hon är ledsen och känner sig lurad att polisen blivit inblandad. Under förundersökningen berättade hon dock detaljerat vad som hade skett, men teg sedan under förhandlingarna.

Tingsrätten dömde brodern för sexuellt ofredande, där påföljden blev skyddstillsyn med föreskriften att delta i ROS-liknande samtal som frivården bestämmer.

Källa:
Värmlands tingsrätt B 787-17


  • Publicerad:
    2017-05-05 07:30