ANTIVITHET. Paris biträdande borgmästare, den socialistiska politikern och fd journalisten Audrey Pulvar förklarade på lördagen att hon anser att vita människor ska hålla tyst om de deltar i svartas möten. Det kontroversiella uttalandet orsakade en het debatt på nätet.

Afrikanskan Audrey Pulvar vill att vita ska åläggas med talförbud. Foto: Twitter.

Den afrikanska biträdande borgmästaren i Paris, socialistpolitikern Audrey Pulvar, har uppmärksammats stort efter ett uttalande om att vita människor ska hålla tyst om de deltar i möten där svarta personer diskuterar rasism.

Pulvar, tidigare journalist och programledare, uppgav på lördagen i nyhetskanalen French BFM TV att hon inte är förvånad över att svarta människor anordnar möten som utestänger vita. Hon syftade på en händelse som inträffade tidigare i mars när Frankrikes största studentförening, National Union of Students of France (UNEF), anordnade möten om rasism, dit vita inte hade tillträde.

Hon menade att svarta som upplever att de diskrimineras behöver träffas ensamma för att diskutera, men att det samtidigt inte vore rätt att helt förbjuda vita från att delta. Som lösning föreslår hon att vita som deltar i ett sådant möte ombes att ”hålla tyst, att vara en … tyst åskådare”.

Uttalandet från den 49-åriga politikern ledde omedelbart till en het debatt på nätet.

— Biträdande borgmästarens uttalande var rasistiskt och strider mot de franska värderingarna, menade Valerie Pecresse som är ordförande i det regionala rådet för Ile-de-France.

I ett Twitterinlägg skrev hon: ”I min region ska ingen diskrimineras för sin hudfärg. Det finns inget sådant som ’acceptabel rasism’”.

Många andra har också upprörts över den svarte biträdande borgmästarens kontroversiella syn på att det skulle vara acceptabelt att förtrycka vita. Marine le Pen, ledare för National Rally, krävde att Pulvar skulle åtalas för misstänkt ”rasdiskriminering”.

Pulvar försökte senare rättfärdiga sitt uttalande med att hon menar att tystnad inte bara ska gälla när vita deltar i svartas möten utan även när heterosexuella deltar i HBTQP-möten. Som heterokvinna menade hon att om skulle delta i ett HBTQP-möte skulle hon ”hålla käften och lyssna”.


  • Publicerad:
    2021-03-29 13:00