AFRIKA. Gravida kvinnor i Ghana tar piller för att göra sina barn ljusare, något som är mycket farligt.

Afrikanska kvinnor tar farliga kemikalier för att göra sina barn vita. (CC0 Public Domain)

En människas rastillhörighet är långt mycket mer än hennes hudfärg, men många människor fäster sig särskilt mycket just vid den aspekten. I afrikanska Ghana försöker många gravida kvinnor med desperata metoder ordna så att deras kommande barn ska bli så vackert som möjligt genom att ge det så ljus hy det bara går.

Sedan länge har giftiga blekningskrämer använts för att försöka bleka sin egen hy, men det blir allt vanligare att kvinnor konsumerar så kallade glutationpiller för att deras barn redan från början ska vara så vitt som möjligt. Men kvinnornas blekningsmetod är farlig och bottnar i okunnighet, säger Emmanuel Nkrumah, som är chef överavdelningen för kosmetika och hushållskemikalier vid Ghanas myndighet för mat och medicin (FDA).

Han varnar kvinnorna för att inta pillret som i stora kvantiteter smugglas in i landet via flygplatserna. Preparatet är inte godkänt av FDA och därmed olagligt i Ghana. Myndigheten poängterar att det är farligt att ta pillren för att göra bebisens hud ljusare. En farligt effekt pillren har är att de kan orsaka missbildningar av fostrets armar och ben, säger Nkrumah.

Under de senaste månaderna har glutationpillren exploderat på marknaden för målgruppen blivande mödrar. Nkrumah säger att konsumtionen av pillret har nått alarmerande nivåer. Även i flera andra länder ökar preparatets popularitet.

En märklig förening som kallar sig Light Skin Cure har en hemsida på nätet som ger tips om hudblekningsmedel. De varnar dock för glutatoinpiller som de påstår kan ge allergiska reaktioner, har cancerogena ingredienser vilket anses vara fallet med de flesta hudblekningsmedel, störd melaninproduktion i huden och påverkan på kroppens hormonnivåer.

Även i Sverige säljs olika former av hudblekningspreparat. De är lättast att få tag på i så kallade invandraraffärer, ofta under disk, samt via nätbutiker.

Källor:
Ghana: Women dey bleach babies for womb plus cosmetic pills
Pregnant women in Ghana take pill to lighten unborn babies skins


  • Publicerad:
    2018-03-01 20:00