KULTURBERIKNING. Ett afrikanskt gäng har den senaste tiden spridit skräck bland unga i Nacka, bland annat genom att råna och hota dem med kniv.

Den senaste tiden har ett afrikanskt ungdomsgäng spridit skräck bland barnen i den välbärgade Stockholmsförorten Nacka. Barnen har rånats, hotats till livet och misshandlats, vissa så unga som 12 år. En av dem är 14-årige Lukas Axelsson som rånades den 8:e december av tre maskerade personer och hotades med kniv.

— Jag blev helt paralyserad och visste inte hur jag skulle agera. Jag blev arg, rädd, helt tom. När han drog fram kniven kändes det som om tiden stannade, säger han till Expressen.

Ett drygt tiotal rån eller rånförsök har skett i Nacka mellan den 8 december och idag, och samtliga offer är barn mellan 12-15 år. Nackapolisen har gått ut med signalement på gärningsmännen och man är ovanligt ärliga:

”Signalement på gärningsmännen är att de är ca 14-18 år gamla, ca 185-190 centimeter långa, är av afrikanskt ursprung och har normal kroppsbyggnad. De har varit klädda i mörka jackor samt vid rånen maskerade över ansiktet”, skriver Nackapolisen.

I flera lokala Facebookgrupper har det uttryckts stor frustration över situationen. Många ställer sig frågande till varför polisens resurser minskat i området och andra säger att de numera hämtar sina barn efter skolans slut då de inte känner sig trygga.

När kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau tillfrågas om vad som görs för att stävja ungdomsrånen så berättar han att kommunen ska satsa på ”slyröjning, bättre belysning och fler väktare”. Han klagar även på den bristande polisnärvaron.

— Vi ser att antalet poliser minskar och inbrotten ökar. Min uppmaning till Stefan Löfven är: Se verkligheten som den är, även i Nacka. Du måste öka antalet poliser. Kommunen behöver också fler verktyg. Många som begår brott är ungdomar och jag skulle kunna tänka mig att man kan bli dömd till fotboja, så man vet var de brottsaktiva är någonstans, säger Mats Gerdau.

Källa:
Brutala ungdomsgäng rånar barn med kniv


  • Publicerad:
    2018-01-23 21:10