SVERIGE. Afrosvenskarnas riksförbund riktar tillsammans med 14 andra organisationer ett öppet brev till SVT:s VD Hanna Stjärne. De anklagar SVT för ”rasistisk rapportering” och uppmanar SVT att de ska ”sluta sprida den rasistiska idén att bara vita människor kan vara svenskar”.

I ett öppet brev har Afrosvenskarnas riksförbund anklagat SVT för rasistisk rapportering angående händelserna i Trollhättan. I brevet står bland annat att ”rasifierade” svenskar mördades.

Det står klart att attentatsmannen hade rasistiska motiv och valde ut sina offer på basis av raskategorier. Rasifierade svenskar mördades. Men Rapports reporter Ann Wollner valde i sin intervju med informationschefen för Trollhättans kommun att fokusera på helt orelaterade ordningsproblem i skolan, samt att definiera barnen i skolan som icke-svenska.

Man ifrågasätter också varför svensk media gör skillnad i rapporteringen från utlandet och den inhemska rapporteringen:

I Sveriges televisions rapportering från utlandet används konsekvent raskategorier för att beskriva rasförtryck. När det exempelvis rapporteras att en vit polis skjutit en obeväpnad svart man i USA skyler man inte över den centrala frågan om offret och förövarens hudfärg. Men när liknande fenomen beskrivs i Sverige tycks en helt annan policy gälla.

”Afrosvenskarna” vill ha ett möte med SVT:s VD Hanna Stjärne där de vill ha svar på sina frågor som:

Varför raskategorier används för att beskriva rasförtryck i andra länder, samtidigt som SVT väljer att inte göra det rörande Sverige – inte ens när en vit man med rasistiska motiv dödar svarta och bruna svenskar.

De andra organisationerna bakom brevet är:

Angolanska föreningen Kwanza
Afrosvenskarnas Forum för rättvisa
Black Coffee
Black Feminist Forum in Sweden
Centrum mot Rasism
Fight Racism Now (FRN)
Fokus Afrofobi
Kongo riksförbundet i Sverige
Kongoföreningen i Stockholm
Muslimska mänskliga rättighetskommittén
NAV – Nätverket för afrikanska föreningar i Vantör
Puntland Community Organisation (PCO) i Göteborg
Sveriges Unga Muslimer
TRYCK

Brevet i sin helhet finns att läsa via länken nedan.

Källa:
Öppet brev till Hanna Stjärne, VD SVT, protest mot rasistisk rapportering


  • Publicerad:
    2015-10-27 15:35