INRIKES. Holländska klubben tar nu bort karaktären Svarte Petter ur sitt firande som kommer att äga rum den 30 november i Stockholm. Anledningen är påtryckningar från Afrosvenskarnas riksförbund som menar att karaktären är rasistisk.

Petter

I förra veckan skrev Afrosvenskarnas riksförbund ett öppet brev till den holländska ambassaden där man krävde att karaktären Svarte Petter, eller Zwarte Piet, skulle tas bort ur det kommande firandet av helgonet Sankt Nikolaus den 30 november. Svarte Petter skulle ha anlänt med båt till Skeppsholmen i Stockholm för att sedan gå i en parad till den holländska ambassaden.

Svarte Petter är en figur med svartmålat ansikte, krulligt hår och stora röda läppar. Enligt Afrosvenskarnas riksförbund är figuren en nidbild av en afrikan och därför rasistisk.

— Det här är rasistiskt. Man tar vita människor och målar dem som svarta. Det är kopplat till slaveriet, där Holland en av de största förövarna, menar förbundsordförande Zakarias Zouhir.

Frank Schipper, talesman för den holländska ambassaden, uppger att paraden genom Stockholm nu har ställts in och att firandet kommer att äga rum inne på ambassaden bakom stängda dörrar.

— Vi har tagit bort promenaden för att inte visa upp Svarte Petter så att människor blir förolämpade och kränkta. Men firandet kommer att ske inom stängda dörrar på ambassaden. Där har vi ändrat utseendet lite på Svarte Petter, uppger han.

Helena van Berakel, styrelsemedlem i Holländska klubben som står bakom firandet, meddelar att man i år istället kommer att ha en mångkulturell Svarte Petter med många olika färger i ansiktet.

— Vissa kommer att ha svarta streck i ansiktet, andra gröna, blå eller gula. Vi anpassar oss efter opinionen och om den är emot detta så försöker vi göra det bästa av situationen, säger hon.

Källa:
Rasistisk parad genom Stockholm stoppas


  • Publicerad:
    2014-11-25 18:00