INRIKES. Partiet Alternativ för Sverige har nekats att ställa upp i Kyrkovalet. Anledningen påstås vara förväxlingsrisk med ”Borgerligt alternativ”.

Kyrkostyrelsen har nu avslagit partiet Alternativ för Sveriges ansökan om att ställa upp i nästa kyrkoval, trots bifallsrekommendation från valkansliet och rättschefen.

Anledningen påstås vara att ”Alternativ för Sverige” ska gå att förväxla med ”Borgerligt alternativ”, något partiledaren Gustav Kasselstrand föga förvånande inte ger mycket för:

— Svenska kyrkans beslut är givetvis politiskt motiverat och har ingenting med någon förväxlingsrisk att göra, säger partiledaren enligt ett pressmeddelande.

— Inför riksdagsvalet 2018 ansåg både Valmyndigheten och Valprövningsnämnden att det inte fanns någon förväxlingsrisk mellan Alternativ för Sverige och ett litet lokalt parti vid namn Alternativet. Svenska kyrkan gör dock bedömningen att två betydligt mer skilda namn som Alternativ för Sverige och Borgerligt alternativ är så lika att de förväxlas. Det är uppenbarligen ett svepskäl. Det finns ingen som helst förväxlingsrisk mellan namnen. I så fall är det betydligt större likhet mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, eller Frimodig kyrka och Fria liberaler i Svenska kyrkan.

Vidare menar Kasselstrand att kyrkan numera blivit ”Socialdemokraternas lekstuga” och att den förknippas mer med politisk korrekthet, HBTQ och ”Pride” än kristendom.


  • Publicerad:
    2020-09-10 17:45