NATIONALISM. William Hahne drabbades idag av en kritikerstorm på Twitter när han erkände att han ligger bakom en webbshop som säljer väldigt dyra andningsmasker.

Nationalkapitalisten William Hahne.

Diskussion om skyddsmasker i senaste Radio Nordfront:

Jonas Andersson: ”Jag hade en medlem som föreslog att vi skulle dela ut munskydd istället för flygblad till befolkningen.”

Pär Öberg: ”Problemet är att de ska vara bra.”

Jonas Andersson: ”Precis. Det är ju alla de här billiga engångsmaskerna. Dels är ju alla slut så de finns ju inte att köpa ändå, men hade det funnits så hade ju inte de här billigaste fungerat i alla fall. Men själva idén är ju god.”

En som också funderat på det här med skyddsmasker med anledning av coronakrisen är Alternativ för Sveriges vice partiledare William Hahne.

I hemlighet lanserade Hahne hemsidan skyddsmask.com som säljer kinesiska andningsskydd med FFP2-filter för 249 kronor styck.

Idag valde Hahne, två dagar efter att hans inblandning i företaget avslöjats på Flashback, att kommentera sin inblandning i företaget på bland annat Twitter.

Istället för att välkomna försäljningen av dessa bristprodukter möttes initiativet av mycket negativ kritik på Twitter. Vi svenskar sysslar inte med att utnyttja folk i krissituationer för att ockra”, skriver Tobias Bratt i ett svar till Hahne.

En annan person skriver att masker med samma andningsskydd går att köpa i 10-pack på Jula för 179 kr, vilket vid en granskning visar sig stämma gällande pris och antal. För tillfället är dessa andningsskydd dock slutsålda.

Många på Twitter ifrågasätter också att FFP2-masker skyddar mot coronavirus. FFP3 är den filterklass som bäst skyddar mot virus och brukar rekommenderas.

Hahnes inlägg på Twitter har i skrivande stund över 160 svar och nästan alla är kritiska. En väldigt stor andel av inläggen är dock uppenbart skrivna av vänsterextremister och andra svenskfientliga individer, men en hel del inlägg är också postade av nationellt sinnade individer som instämmer i kritiken.

Så här ser näthatet mot Hahne och hans nya företagssatsning ut på Twitter.

Även Expressen har uppmärksammats Hahnes nya affärsverksamhet och hävdar att Hahne säljer sina masker för 759% högre pris än det vanliga.

— Om jag inte hade tagit enorma personliga risker när jag satsade mitt livs besparingar för att importera dessa andningsskydd till Sverige så hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige, säger Hahne till Expressen.

I ett uttalande publicerat på Facebook beskriver Hahne processen bakom sitt beslut på följande sätt:

Jag såg en möjlighet, tog en enorm personlig risk och satsade större delen av mitt livs besparingar på att importera andningsskydd till Sverige i ett läge där det råder extrem brist på dem över hela världen. Jag visste inte om jag skulle bli totalblåst, om leveransen skulle bli försenad eller stoppad eller om alla stora aktörer skulle hinna få sina leveranser före mig, för att nämna några av alla orosmoment.

Hahne skriver vidare som svar på kritiken att priserna är ”marknadsmässiga”. Han menar också att ”privatpersoner kan vara i behov av andningsskydd”, att många yrken utanför sjukvården är viktiga för samhället och att det därför är bra att de kan köpa masker och att ju fler som kan undvika att bli smittade desto mindre belastad blir sjukvården. Trots detta är kritiken hård även på Facebook.

Besök den nya butiken här.


  • Publicerad:
    2020-03-18 12:00