HYSTERI. Aftonbladet ställde under torsdagsmorgonen SVT till svars för att ha sänt Motståndsrörelsens ”nazi-film” om ”vänstergrupp”. Problemet? Det som Aftonbladet påstår stämmer inte.

Motståndsrörelsen klipper Revolutionära Frontens filmer enligt Aftonbladet.

Motståndsrörelsen klipper Revolutionära Frontens filmer enligt Aftonbladet.

Klockan 19.30 i tisdags sände Rapport på SVT ett inslag om de tio gripna personerna från Revolutionära Fronten, något som Nordfront även rapporterade om. I inslaget på SVT hade de klippt in en sekvens från Revolutionära Frontens ”samlingsfilm” som skildrar attacker mot politiskt aktiva svenskar, främst från Svenskarnas parti.

Aftonbladets Lisa Röstlund kunde i sin artikel ”avslöja” att musiken i Revolutionära Frontens klipp är detsamma som Motståndsrörelsen hade i en flera år gammal film från konfrontationen vid Slussen:

0:51 minuter in i klippet används samma musik som Svenska motståndsrörelsen använder i sin egen film om tidningsförsäljning där 2:05 in i klippet.


Klippet är tidslänkat tills då ”samma musik” ska användas.


Klippet är tidslänkat tills då ”samma musik” ska användas.

Ett skärmklipp (tyvärr något defekt) från Aftonbladets artikel.

Ett skärmklipp (tyvärr något defekt) från hela Aftonbladets artikel.

Lisa Röstlund hade därmed dragit slutsatsen om att det i själva verket varit Motståndsrörelsen som klippt ihop Revolutionära Frontens ”samlingsfilm”.

Då Nordfront ringer upp SVT-reportern som Aftonbladet ställt mot väggen så är hon upprörd:

Då jag blev uppringd av Aftonbladet blev jag osäker på exakt varifrån klippet kom. […] Efter Aftonbladet hört av sig satt vi faktiskt flera stycken och spårade klippet och kom fram till att det är något som Revolutionära Fronten själva lagt upp, detta ringde jag upp och berättade för Aftonbladet, men de valde ändå att publicera detta. […] Jag är upprörd just nu och måste se till att lugna ner mig. Ska ringa till dem och be att de tar ner artikeln eftersom det som de skriver inte stämmer.

Då vi talar med en inom Motståndsrörelsens mediagrupp MotståndsMedia tycker han att Aftonbladets ”avslöjande” också är lustigt:

Det som Aftonbladet refererar till – att musiken i klippen varit densamma – måste väl även en halvdöv person kunna avfärda som nonsens. Vi har däremot tagit backuper på filmerna så att extremvänsterns egen dokumentation av deras attacker mot politiskt aktiva inte ska raderas från nätet utan att allmänheten ska ha möjlighet att se exakt vad dessa grupperingar står för. I samband med gripandena av personer kopplade till Revolutionära fronten började klippen raderas från Internet, därför laddade vi upp filmerna på vårt Liveleak-konto. Kanske var det detta som startade paranoian på Aftonbladet.

Aftonbladet ljög även under gårdagen om att det var en av Motståndsrörelsens aktivister som individer ur Revolutionära Fronten knivhögg vid en sammandrabbning tidigare i år. Nordfront avslöjade denna lögn under gårdagen, men den finns ändå kvar i Aftonbladets artikel i skrivandet stund.

Fotnot: Under morgonen kom Aftonbladet att radera sin artikel. Tidigare fanns den här.


  • Publicerad:
    2013-11-21 12:51