Aftonbladet: Metoo bakom ökad kvinnlig brottslighet
GENUSKRIMINOLOGI • En journalist granskar grov kriminalitet med ”genusglasögon” och sätter sitt hopp till att den grova kvinnliga kriminalitet som Metoo orsakat, kommer att ta död på en framtida kvinnodominerad lågstatusbransch.
Aftonbladets kolumnist Kicki Sehlstedt är på en av generalrepetitionerna för Fakk alla – en pjäs bygd kring intervjuer med unga kriminella kvinnor.
Projektet har, får vi veta, kommit till genom ett samarbete mellan Teater Fryshuset och Unga Dramaten.
På scenen står en ung tjej och berättar om sitt första rån.
— Vi ville vara independent women, förklarar hon och fortsätter:
— Killarna skulle inte bjuda oss på drinkar, vi skulle bjuda dem på champagne.
En förhörsledare försöker i pjäsen tvinga den unga kvinnan att gola ner den kille som beställt rånet.
Men tjejen är en aktör och ingen NPC – så polisens antagande att hon endast följt en order förolämpar henne.
Sehlstedt kommenterar att den här pjäsens premiär får en ”osviklig timing”.
Allt fler kvinnor begår grova brott
Häromdagen presenterade nämligen bland annat SR nyheten att det blir allt vanligare att unga kvinnor döms till fängelsestraff från fyra år och uppåt – främst för grova våldsbrott.
Allt fler av dessa dömda kvinnor visar sig också ha anknytning till kriminella nätverk.
Kolumnisten kontaktar ex-kriminella Catherine Gardell, som nuförtiden arbetar med kriminella ungdomar i staden Linköping.
I telefonsamtalet framgår det att Gardell ser förklaringen till ovan beskrivna utveckling med tilltagande kvinnlig kriminalitet i den så kallade Metoo-rörelsen – något som vilket till en början chockar Sehlstedt:
”Metoo-rörelsen har anklagats för mycket, men att göra kvinnor kriminella har jag inte hört förut.”
Men logiken i den före detta kriminella kvinnans resonemang övertygar snart kolumnisten:
”Unga tjejer får i dag i alla andra sammanhang höra att de ska stå upp för sig själva...Varför ska de [unga kriminella männens flickvänner] förvara sin pojkväns knark, eller gömma saker utan att tjäna pengar själva? Våldsbrotten blir en naturlig följd.”
Pjäsens budskap är enligt kolumnisten att ”samhället har lika svårt att se kriminella kvinnor som förövare, som att betrakta kriminella män som offer”, medan sanningen är att ”de flesta är både och”.
”Kan bli ett kvinnodominerat lågstatusyrke”
Sehlstedt sätter avslutningsvis sitt hopp till att kvinnornas inträde i våldsbrottsligheten framledes leder till en välbekant utveckling ”när andelen kvinnor ökar i ett yrke”:
”Statusen minskar, männen försvinner, löneutvecklingen stannar av och det blir svårt att nyrekrytera.”
Elefanten i rummet
Varken Fakk allas författare eller kolumnisten Sehlstedt beaktar i något avseende faktorn etnicitet eller ras när man granskar grovt kriminella män, kvinnor och nätverk i dagens Sverige – en renlärighet som landet ledande politiker inte alltid lever upp till.