Socialdemokraterna har länge stöttat det sydafrikanska partiet ANC, som är ansvarigt för folkmordet på de vita boerna. Men efter rubriker om dödsskjutningar av strejkande arbetare i Sydafrika råder nu förvirring på den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet.

Aftonbladets Anders Lindberg kritiserar under onsdagen det sydafrikanska partiet ANC i ledarartikeln ”ANC är inte goda längre”. Lindberg tar upp att ett flertal korruptionsskandaler har drabbat ANC och presidenten Jacob Zuma på senare tid. Han nämner även den brutala dödsskjutning av strejkande arbetare som skedde i augusti tidigare i år där polisen sköt ihjäl 34 personer vid en gruva i Marikana. Efter denna händelse ville åklagaren åtala de avlidnas arbetskollegor för dödsskjutningen varpå det senare avslöjades att ett stort antal personer blivit skjutna i ryggen av polisen.

Lindberg tar dessutom upp att partiets tidigare ordförande för ungdomsförbundet Julius Malema uteslöts år 2011 på grund av att han offentligt uppmanade till mord på vita sydafrikaner. I Sydafrika finns det ingen som tvivlar på att ANC kommer att vinna nästa val. Detta val är i själva verket bara en maktstrid mellan den sittande presidenten Jacob Zuma och Kgalema Mothlante, landets vicepresident.

I Aftonbladets ledare konstateras att Sydafrikas ekonomi har försämrats under 2012 och att ekonomiska reformer behövs. Sydafrikas kreditvärdighet sänktes även så sent som i oktober. Anders Lindberg tror att receptet för framgång ligger i att Sydafrika blir en flerpartistat och sätter sitt hopp till den unga generationen förstagångsväljare i nästa val. Detta eftersom de inte ens var födda när Apartheid rådde.

Läs även: Sveriges handel med Sydafrika


  • Publicerad:
    2012-12-21 13:06