DJURRÄTT. Ett nytt videoavslöjande från Peta som avslöjar mohairindustrin i Sydafrika – där man producerar mer än 50 procent av all mohair i världen – har lett till att ett dussintal ledande internationella detaljhandlare, bland andra Topshop och Zara, utesluter mohair, och svenska butikskedjan Åhléns har tagit samma beslut.

Åhléns – som har över 60 butiker runt om i landet – kommer att ta bort mohair ur sina egna märken under våren 2019 och kräva ett förbud på materialet från andra märken i deras butiker senast 2020.

Petas avslöjande, som är det första av sitt slag och innefattar 12 farmer som besöktes under januari och februari i år, visar arbetare som släpar getterna i hornen och benen och lyfter upp dem i svansen, vilket kan bryta ryggen på dem. Killingar som rakades för första gången skrek av rädsla. Efteråt kastades de åt sidan över golvet. Amerikanska Peta har kontaktat polisen för att väcka åtal för brott mot Sydafrikas djurskyddslag 1962. En förundersökning är inledd.

– Åhléns har insett att ingen tröja eller scarf är värd blodet, skräcken och skriken från en känslig killing – och andra butiker borde inse det. Peta påminner konsumenterna att läsa noga på lappen vad kläderna innehåller och lämna mohair kvar på hyllan, säger Petas Director of Corporate Projects, Yvonne Taylor.

Peta – vars motto delvis lyder “djuren är inte våra att bära” – noterar att många getters känsliga öron klipptes med tatueringstänger, under det att de skrek av smärta. Arbetare – som får betalt efter mängd, inte per timme – arbetade snabbt och hårdhänt, med uppskurna och blödande getter som resultat. De sydde ihop dem slarvigt utan att ge någon form av smärtlindring.

Farmare erkände att många getter dör efter klippningen på grund av kyla och regn – 40 000 djur rapporteras dö över Sydafrika under bara en helg. När getterna inte längre behövs dödas de med fruktansvärda metoder: på en farm så skar en arbetare upp halsen på en get som var vid fullt medvetande med en slö kniv och bröt sedan nacken på den, en annan get halshöggs. Andra getter skickades till ett slakteri där de fick elchocker, hängdes upp och ner och deras halsar skars upp.

Petas avslöjande videoreportage kan ses nedan. OBS! Känsliga tittare varnas för starka scener!

Källa:
Åhléns förbjuder mohair efter Petas avslöjande


  • Publicerad:
    2018-06-19 16:00