MUSIK Denna vecka presenterar Nordfront AIVA och den genom artificiell intelligens skapade låten ”Landing on Mars”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då kulturredaktören Daniel Olofssondaniel.olofsson@nordfront.se.

AIVA är en förkortning för Artificial Intelligence Virtual Artist och är som namnet antyder en artificiell intelligens som skapar musik. Mer specifikt är AIVA specialiserad i klassisk och symfonisk musik och mjukvaran har bland annat läst in och analyserat musik av klassiska kompositörer som BachBeethoven och Mozart för att själv lära sig att skapa musik som låter bra.

AIVA skapades 2016 och blev samma år erkänd som en kompositör av SACEM, ett franskt kooperativ som är något av en motsvarighet till svenska STIM och hjälper artister att ta betalt när deras musik spelas. Detta var första gången en AI officiellt och juridiskt blev erkänd som en kompositör.

2019 började AIVA säljas som kommersiell produkt till användare som vill skapa sin egen datorgenererade musik. Användarna får välja stil, tempo och andra parametrar för musiken de vill skapa och kan sedan gå in och göra manuella justeringar i sina låtar.

Veckans låt heter ”Landing on Mars” och släpptes på Youtube 2021. Låten är en mestadels lågmäld och stämningsfull låt med vissa mer intensiva episka sektioner.