SVERIGE. Åklagaren Mats Wihlborg som beslutade att släppa de män som misstänks för att ha gruppvåldtagit en funktionshindrad kvinna i Visby på Gotland har beslutat sig för att lämna sin uppgift. Orsaken uppges vara de påstådda hot som ska ha riktats mot Wihlborg samt andra personer inom polis- och åklagarmyndigheten.

Mats Wihlborg, åklagaren som beslutade att försätta de invandrare som misstänks för att ha gruppvåldtagit en funktionshindrad kvinna på Gotland på fri fot, har beslutat sig för att lämna sin uppgift. Han menar att han inte längre vill hantera fallet efter de påstådda hot som ska ha riktats mot honom samt flera andra personer inom polis- och åklagarmyndigheten.

— Jag handlägger inte ärendet längre. Vi har varit utsatta för ganska allvarliga saker, jag vill inte kommentera det mer, säger Wihlborg.

Efter att Wihlborg beslutade att släppa de gripna och misstänkta våldtäksmännen har demonstrationer hållits på ön och medborgargarden ska ha bildats. Det påstås även att flera personer ska ha besökt åklagarens hem under nattetid.

Två personer ska ha förhörts skäligen misstänkta för förgripelse mot tjänsteman och hemfridsbrott.

Vem som tar över fallet efter Mats Wihlborg är ännu oklart.

Källa:
Flera hotade – åklagare lämnar våldtäktsutredning


  • Publicerad:
    2016-10-13 13:00