VÄSTERÅS. Åklagaren kommer överklaga dagens väldigt milda dom där flera vänsterextremister friades helt och två dömdes till låga straff. Tingsrätten har redan erkänt att man baserat delar av domen på grova missförstånd och flera av rättens resonemang är väldigt absurda.

1990886_520_292

Dennis Miraballes dömdes idag till fem månaders fängelse och Oscar Glad dömdes till böter. Båda friades från andra brott de var misstänkta för och fyra andra medåtalade vänsterextremister friades helt från alla brott de var åtalade för.

Att domen var mild och konstig ansåg många tidigt och redan nu har Västmanlands tingsrätt fått erkänna att de baserade delar av domen på felaktig information. Angående en misshandel i Västerås skrev tingsrätten följande i sin dom:

”Den huvudsakliga invändningen mot åtalet är dock av tidsmässig natur. Det är ostridigt att Miraballes och Glad stoppades av polis i en bil i Eskilstuna.”

Problemet är bara att vänsterextremisterna inte stoppades av poliser i en bil den dagen, utan en månad senare i samband med att de begick ett annat brott! Detta framkommer både i stämningsansökan och förundersökningen men tingsrätten tog inte till sig informationen och ogillade misshandelsåtalet på grund av detta missförstånd.

— Jag kan inte se det på annat sätt än att domstolen gjort en jättetabbe, säger åklagaren Helena Lundgren och fortsätter:

— Det är ett helt felaktigt resonemang och jag kan inte se att de kan lösa det genom en rättelse. Resonemanget ligger ju till grund för hela deras bedömning. Jag hade ändå tänkt överklaga de friande delarna av domen ändå. Nu finns det ju ännu starkare skäl att låta en hovrätt pröva detta igen. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Åklagaren är också kritisk till att tingsrätten inte fäst någon vikt vid att en av de åtalade kvinnorna erkänt ett brott och pekat ut andra gärningsmän i en chattkonversation.

— Jag är lite förvånad. Jag har ju sett fram emot att se hur tingsrätten resonerat kring chattarna och chattbevisningen. Jag trodde att jag skulle få mer gehör för min syn på det. En kvinna säger i chatten att det var hon och två andra som låg bakom och då säger tingsrätten att ett utpekande av medåtalad inte ska ges tilltro. Men detta är inte ett traditionellt utpekande utan något som skett i ett slutet chattrum, säger Lundgren.

Realisten har också granskat hur tingsrätten resonerat i två olika fall där rätten valde att fria vänsterextremisterna. Realisten skriver:

Vid ett dåd som rör försök till mordband konstaterar tingsrätten att en brandfackla kastats in i en bostad. Ett vittne har sett tre personer springa från brottsplatsen och hoppa in i en bil. Polisen stoppade kort därefter en bil som stämde in på vittnesmålet och där påträffades Dennis Miraballes, Adam Heivert Taylor och Felix Wännerdahl. I bilen fanns också maskering. I chattloggar har Miraballes efter dådet skrivit om hur han deltog i dådet och hur det utfördes. Vid andra tillfällen har likadana brandfacklor påträffats hos Miraballes. En film från dådet påträffades i Miraballes dator. Men ”Det finns dock inget som direkt binder de tilltalade till gärningen. Åtalet skall därför ogillas.”

Ett snatteri som Miraballes och Nikie Hallenberg åtalats för ogillas också. Där kan konstateras att ett butikslarm gick när de båda gick ut ur en butik. De sprang omedelbart men fick en person efter sig som såg Miraballes kasta en påse. Påsen visade sig vara specialbyggd för snatteri med aluminium och silvertejp på insidan. I påsen fanns förutom en stulen tröja också Hallenbergs plånbok. Tingsrätten konstaterar att påsen varit till för att begå brott och förverkar den, men anser att det inte bevisats att de snattat något. Tröjan som affären tog tillbaka behöver inte ha varit deras. Hallenbergs förklaring om att någon annan tagit hennes plånbok och lagt i påsen väljer dock tingsrätten att inte kommentera.

Källor:
Vänsterextremist döms till fängelse
Domstolen läste fel – rättegången tas om
Revolutionära fronten frias trots övertygande bevisning


  • Publicerad:
    2014-04-14 15:50