EKONOMI. Aktieägare hos stora svenska börsbolag har gått miste om 107 miljarder i utdelningar som stoppas på grund av coronakrisen.

Foto: CC public domain

Aktieägare i stora börsbolag som bland annat SSAB, Swedbank och Volvo förlorar mångmiljardbelopp i aktieutdelningar i år. På grund av coronavirusets spridning har många stora börsbolag beslutat sig för att antingen skjuta upp sina aktieutdelningar, eller inte lämna några aktieutdelningar alls.

De trettio mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen hade planerat att dela ut aktievinster på totalt 227 miljarder kronor under våren. Nu har exempelvis stålföretaget SSAB valt att inte ge ut några aktievinster alls, skriver SVT Nyheter.

—  Läget förändras dag för dag. Pandemins påverkan på produktion, lagerhållning och leveranser är rörliga materia. Styrelsen ansåg att det var klokt att inte lämna någon utdelning, berättar Martin Lindqvist, VD på SSAB.

— Vi har inte skjutit upp det, vi lämnar helt enkelt ingen utdelning, säger Lindqvist.

Andra bolag, exempelvis telekomföretaget Tele2, lämnar ut hälften av aktievinsterna för att eventuellt lämna ut resterande aktievinster senare i höst.

Företaget Essity, som bland annat tillverkar toalettpapper och hygienartiklar har de senaste månaderna fått rekordvinster, trots detta kommer företaget inte att lämna ut några aktievinster alls under våren.

— Vi har valt att skjuta på detta till hösten, säger Josephine Edwall Björklund, kommunikationschef på företaget Essity.

En del företag har inte tagit beslut om aktieutdelningar ännu och skjuter därför upp sina bolagsstämmor. Det återstår att se hur Volvo, Investor och SEB väljer att göra med aktieägarnas vinster.


  • Publicerad:
    2020-05-03 18:15