I ett framträdande i det syriska parlamentet idag, vilket direktsändes av ett flertal syriska tv-kanaler, varnade Syriens president Bashar al-Assad för att landet står på randen till ett fullskaligt inbördeskrig.

President al-Assad sade i sitt framträdande att krisen i landet drivs av utländska intressen och framhöll att syrierna nu blivit tvungna till att försvara sitt land. Vidare förnekade al-Assad regimens inblandning i massakern i Houla, i vilken mer än hundra människor bragdes om livet. Presidenten framhöll att han aldrig skulle kunna göra någonting så grymt och kallade de skyldiga för monster. Al-Assads uttalanden går stick i stäv med de uppgifter som basunerats ut i västerländsk media allt sedan massakern, enligt vilka regimen målats ut som skyldiga.

Förra året fällde Libyens fd. ledare Muammar Gadaffi liknande uttalanden under den pågående libyska revolutionen, när han menade att utländska makter gav sitt stöd åt de libyska rebellerna. Först i efterhand bekräftades Gadaffis påståenden när den franska millitären erkände att man mycket riktigt beväpnat rebellerna.

Källor:
Al-Assad varnar för inbördeskrig
Franska millitären erkänner att man beväpnat libyska rebeller


  • Publicerad:
    2012-06-03 22:44