VÄSTBANKEN Medan ögonvittnen berättar om en kallblodig militär avrättning undersöker IDF möjligheten att palestinier avlossade de dödande skotten med vapen som undgått iakttagares uppmärksamhet.

Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh bar pressväst när hon sköts i ansiktet av israeliska soldater under deras attack mot ett flyktingläger i staden Jenin belägen på norra Västbanken. Enligt ögonvittnen besköt krypskyttar plötsligt, oprovocerat och utan förvarning ett antal journalister som då befann sig i lägret. Anklagelser om överlagt mord riktas nu mot Israel.

— Jag betraktar detta som ett solklart fall av lönnmord på journalist. Krypskytten som dödade Shireen hade för avsikt att döda henne, eftersom han medvetet besköt en oskyddad del av hennes kropp, förklarar journalistkollegan Shatha Hanayasha för al Jazeera.

Reportern betonar vidare att beskjutningen inte föregicks av några som helst provokationer och att samtliga journalister i likhet med Abu Akleh var iförda reflekterande väst och hjälm.

Hanayasha fortsätter:

— Ockupantarmén avslutade inte beskjutningen ens efter att hon fallit ihop. På grund av kulregnet kunde jag inte ta risken att behålla armen utsträckt i syfte att förflytta henne.

Kallblodigt mord

Den palestinske journalisten Ali al-Samoudi kommenterar:

— Vi var där i syfte att bevittna den israeliska arméns attack, när de plötsligt besköt oss utan att först uppmana oss avsluta filmandet eller att lämna platsen. Den första kulan träffade mig och den andra Shireen. De mördade henne kallblodigt, eftersom de är mördare som har specialiserat sig på att döda palestinier specifikt. På platsen förekom inget palestinskt militärt motstånd överhuvudtaget.

Israelisk militär: Kan ha dödats av palestinska skyttar

Från den israeliska militärens sida uppger man däremot att deras styrkor oväntat utsattes för beskjutning i staden Jenin och därvid nödgades besvara eldgivningen. Man har även tillkännagivit inledandet av en utredning om “möjligheten att journalisterna träffades av palestinska skyttar”.

FN:s särskilda sändebud Tor Wennesland har i ett pressmeddelande kommenterat det inträffade med följande ord:

— Jag uppmanar till en omedelbar och grundlig utredning och kräver att de ansvariga ställs till svars.