INRIKES. De två albanska medborgarna som förra året mördade en 32-årig småbarnspappa har nu blivit dömda till 18 år fängelse och utvisning. I domen framkommer det att den mördade mannen inte var fullt så oskyldig som man först kunde tro.

1990 kom 32-åringen till Sverige från Kosovo med sina föräldrar och syskon. Alla beskrev honom som en man som hjälpte andra utan att kräva något tillbaka och som alltid behandlade andra väl. Han jobbade deltid som personlig assistent åt en av sina systrar. Men vad vänner och familj inte visste var att han drygade ut inkomsten med narkotikaförsäljning och hade några år dessförinnan ägnat sig åt stölder från lastbilar.

De två albanska medborgarna Roland Kucuku, 28 och Erlin Kapai, 27 lärde känna 32-åringen mellan 2008 och 2010. Kucuku hjälpte 32-åringen att gömma det stöldgods denne kommit över i sin fastighet under 2008. Kapai lärde känna 32-åringen först någon gång mellan 2009 och 2010, då de träffats under sociala sammankomster.

Den 13 januari 2013 försvann offret från sitt hem i Landskrona under förevändningen att han skulle utföra ett ärende. Han lovade sin sambo att vara hemma i god tid för att köra henne och ett ut av barnen till ett läkarbesök i Lund. När han inte kom hem började sambon ana oråd. Efter flera fruktlösa försök att få tag i honom ringde hon hans släktingar. Först efter några dagar valde familjen att vända sig till polisen då de först trodde att han kunde ha suttit anhållen eller häktad av polisen. Dock blev utredningen något försenad då polisen som först mottog anmälan trodde att det rörde sig om offrets pappa istället för 32-åringen.

Den 4 februari hittades en utbränd bil nära ett fågeltorn i Snogeröd. Men det var först efter att två vittnen hittat de ihopknycklade registreringsskyltarna på olika platser som det blev klart att bilen, tillhörande 32-åringens pappa, var den bil som 32-åringen använde vid sitt försvinnande. 32-åringen saknades dock fortfarande.

Det var först den 27 mars som kroppen påträffades i ett skogsparti inte långt från platsen där bilen hittades. Kroppen var svårt bränd och vid teknisk undersökning visade det sig att man använt bensin för att anlägga branden. När kroppen hittades upptäktes även en stålvajer över den dödes hals. Av detta drogs slutsatsen till att vajern använts till att döda 32-åringen. Men då kroppen var svårt brännskadad och var satt i förruttnelse samt blivit utsatt för djur så var det inte möjlig att fastställa dödsorsaken.

Då Kucuku och Kapai planerat mordet och enligt vad som framkommit av bevismaterialet lurat iväg 32-åringen under falska förespeglingar så dömdes de till 18 års fängelse samt utvisning. De ska även utge skadestånd till 32-åringens familj på sammanlagt 954 486 kronor.

Källa:
Lunds tingsrätt Mål nr: B 1806-13


  • Publicerad:
    2014-07-09 21:30