AFRIKA. Tron på häxkonster och magi i Afrika har lett till att albinos angrips och stympas. Detta då det anses att personer med albinism besitter magiska krafter i sina kroppsdelar.

I Malawi i sydöstra Afrika uppges det finnas runt 10 000 personer med albinism, så kallade albinos. Nu uppger FN att dessa kan komma att ”utrotas” då albinos angrips och stympas för sina kroppsdelars skull. Detta då det finns en tro bland folket att kroppsdelar från albinos innehåller magiska krafter.

I många delar av Afrika där denna tro på häxkraft finns jagas och stympas albinos, sedan säljs deras kroppsdelar vidare. I extrema fall har även gravplatser plundrats på albinos kroppsdelar.

— Personer med albinism, och föräldrar till barn med albinism, lever ständigt i rädsla för en attack, säger Ikponwosa Ero, expert hos FN i frågan.

Ero uppmanar även den malawiska regeringen till att skydda landets albinos bättre och vara mer aggressiva i sina försök att komma åt förövarna. Hon vill även att domstolarna ska börja utkräva hårdare straff mot de förövare som lyckas gripas.

Källa:
Allt värre för albinos i Malawi


  • Publicerad:
    2016-05-01 08:45