ANTIRASISM. Journalisten och antirasisten Alexandra Pascalidou tilldelades idag det antirasistiska 5i12-priset av riksdagen.

Alexandra Pascalidou tilldelas 5i12-rörelsens ”antirasistiska” pris.

Idag tilldelades Alexandra Pascalidou det antirasistiska 5i12-priset av riksdagen. I motiveringen står det bland annat att Pascalidou, trots ”hat och hot” från ”högerextrema grupper”, har satt tydliga spår i samhällsdebatten under flera decennier och visat prov på stort mod och civilkurage.

5i12-priset instiftades år 2010. Priset tilldelas personer eller organisationer som har kämpat och gjort insatser emot så kallad främlingsfientlighet och ”rasism”. Bland tidigare pristagare finns Timbuktu, stiftelsen Expo, Refugees welcome Sverige och det somaliska landslaget i bandy.

Pascalidou berättar i en intervju för Sveriges radio att hon är stolt över att hon har orkat ägna sig åt sina insatser mot både rasism och främlingsfientlighet.

— Jag har varje dag i mitt liv kämpat med både min egen fördomsfullhet och att rensa i mitt eget sinne och hjärta, men också arbeta utåt som volontär i skolor. Det här kommer verkligen som en liten vindpust i ryggen, säger Alexandra Pascalidou.

Jasenko Omanovic, ordförande för 5i12-rörelsen, berättar att Pascalidou har varit stark under väldigt många år och att hon har varit en viktig röst för principen om alla människors lika värde. Omanovic menar även att hon skapat mod och hopp för utsatta individer.

Källa:
5i12-priset 2017 går till Alexandra Pascalidou


  • Publicerad:
    2017-12-06 18:45