FRANKRIKE Efter månader av rykten annonserade den judiske journalisten Eric Zemmour sin kandidatur i det franska presidentvalet under tisdagen. Han har profilerat sig som en radikal invandringskritiker som kan stoppa Marine Le Pens chanser att ta hem valet.

Nordfront har tidigare skrivit om den algeriske juden Eric Zemmour, som blivit en central figur i den franska debatten inför nästa års presidentval. Det har ryktas om att han kommer att ställa upp som presidentkandidat och utmana Nationell samlings Marine Le Pen om de invandringskritiska rösterna.

Under tisdagen gav Zemmour besked i ett tio minuter långt Youtube-klipp om att han de facto kommer att ställa upp i valet.

Trots att det först är nu som han officiellt gått ut med sin kandidatur har han under en längre tid funnits med i opinionsundersökningar som mätt hur starkt stöd olika kandidater har inför valet. I dessa har det varit tydligt att han tagit allt fler av Le Pens väljare.

I klippet använder Zemmour en radikal retorik och talar om ett land där fransmän inte längre känner igen sig. Han drar sig inte heller för att använda ordet ”befolkningsutbyte”.

— I årtionden har våra makthavare både, till höger och till vänster, lett oss på denna dödliga väg av nedgång och dekadens. Högern och vänstern har ljugit för dig och skylt över situationens allvar. De har mörkat befolkningsbytets verklighet, säger han.

Det återstår att se hur Zemmours kandidatur påverkar utgången i det franska presidentvalet, men de flesta proffstyckare är överens om att Le Pens chanser att på allvar utmana den sittande presidenten, Rotschild-bankiren Emmanuel Macron, nu har minskat drastiskt.