INRIKESPOLITIK. Under torsdagen meddelade de fyra allianspartierna att ett misstroendevotum mot försvarminister Peter Hultqvist kommer att bli av.

Efter ett möte i Försvarsutskottet med försvarsministerns statssekreterare John Salestrand under torsdagen meddelade de fyra allianspartierna att ett misstroendevotum kommer att ske mot Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.

Salestrand ska ha besvarat frågor om när Försvarsdepartementet fick kännedom om den allvarliga IT-läckan på Transportstyrelsen där känslig information läckt ut till utländska makter.

Efter utfrågningen med Salestrand meddelade allianspartierna att det inte framkommit någon ny information som lett till att de skulle ändra sitt tidigare beslut om att gå vidare med ett misstroendevotum mot försvarsminister Hultqvist som anklagas för att ha struntat i att informera statsministern om den allvarliga säkerhetsläckan.

Samma anklagelse gjordes mot den tidigare utrikesministern Anders Ygeman vilket ledde till att både han och infrastrukturministern Anna Johansson fick avgå.

LÄS ÄVEN: V kontrar: KU-anmäler förra Alliansregeringen för Transportskandalen

När statsminister Stefan Löfven meddelade sin regeringsombildning och beskedet om att Ygeman och Johansson skulle ersättas men att Hultqvist skulle bli kvar på sin post gick de fyra allianspartierna ut och meddelade att de fortfarande kräver att Hultqvist ska bort från sin post som landets försvarsminister, ett ”hot” som Löfven avfärdade som ”oseriöst”.

— Det här handlar om en av de värsta säkerhetskriserna som hänt i Sverige på decennier, där vår säkerhet som land, enskilda familjer och individers säkerhet äventyras. Det ser vi mycket allvarligt på och det är därför vi har krävt att här måste det finnas ansvarsutkrävande, sa M-ledaren Anna Kinberg Batra efter Löfvens besked om att Hultqvist blir kvar som försvarsminister.

Efter torsdagens möte i Försvarsutskottet väntas således allianspartierna yrka på misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist när riksdagen öppnar i september.

Källa:
Misstroendevotum mot Peter Hultqvist kommer att verkställas


  • Publicerad:
    2017-08-17 21:32