INRIKES. Dubbelt så många ”ensamkommande barn” har försvunnit 2016 jämfört med i fjol enligt Migrationsverket.

Allt fler så kallade ”ensamkommande barn” väljer att gå under jorden efter avslag från Migrationsverket. Enligt Annika Ström-Öberg på Göteborgs Räddningsmission så väljer hundratals att gå under jorden när de inte vill återvända till sina hemländer efter att de fått avslag på sin asylansökan.

Hittills i år har runt 560 personer avvikit vilket är en fördubbling från förgående år. Enligt Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen region Väst, så finns det en risk för att de dras in i kriminalitet såsom narkotikabrott samt stölder och rån. Han hävdar att man arbetar aktivt genom bland annat riktade kontroller i centrum.

— I Göteborg driver de runt kring centralen och i Nordstan. De papperslösa ungdomarna riskerar att dras in i kriminalitet som droghandel vilket brukar leda till att de själva också börjar missbruka. Vi har även sett att de sysslar med stölder och rån, säger Kristiansson.

Totalt är över 12 000 asylsökande efterlysta i hela landet. Bara i Västsverige är det nästan 2 500 personer som försvunnit och fortfarande är efterlysta.

— Många grips också för något brott. Upptäcker vi att de är efterlysta sätts de i förvar, fortsätter Kristiansson.

Antalet illegala antas öka då en majoritet av de som kom till Sverige under 2015 inte fått något besked på sina asylansökningar än.

Källa:
Hundratals flyktingbarn saknas


  • Publicerad:
    2016-11-17 11:05