EKONOMI Allt fler européer har börjat ta ut sina besparingar från banker. Eftersom dagens banker inte har täckning för kundernas besparingar fruktar man nu en bankkollaps.

Det har blivit allt dyrare att låna pengar med omfattande höjningar av styrräntan i ett försök att få kontroll över den stigande inflationen. Räntan på sparande har bankerna dock inte varit lika snabba med att höja.

Detta har lett till att allt fler européer har börjat plocka ut sina sparpengar från sina banker, skriver Reuters. Ofta har det handlat om en tillfällig åtgärd i jakt på en bank som erbjuder bättre villkor.

Då dagens banksystem innebär att kommersiella banker inte behöver ha täckning för sina kunders sparande fruktar nu allt fler att fenomenet ska leda till en så kallad långsam bankrusning.

— Traditionella banker måste bestämma sig ifall de vill maximera sina vinster genom att hålla räntan på insättningar så låg som möjligt, eller prioritera sin likviditet och stabilitet genom att höja räntorna och behålla sina kunders ”medel”, säger Nicola Marinelli, assisterande finansprofessor på Regent’s University London, till Reuters.