HÄLSA. Allt fler unga får potenshöjande läkemedel utskrivet. Sedan 2007 har antalet ökat med 50 procent.

Enligt nya siffror från Socialstyrelsen skrev läkare i fjol ut potenshöjande läkemedel till 156 000 människor. Detta är en ökning med 50 procent sedan 2007.

Bland unga män i åldersgruppen 15-29 år var ökningen 110 procent och förra året fick totalt 2 600 unga män potenshöjande läkemedel utskrivet.

— Det är möjligt att man tänker att man vill ha en snabbare lösning, en quick-fix, och det blir ju möjligt när det finns ett piller, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare.

Ullholm säger vidare att han tror att anledningen till den lavinartade ökningen hos just unga män är lättillgängligheten på piller.

Siffrorna från Socialstyrelsen visar endast män som fått medel utskrivna av en läkare och inkluderar inte de personer som har köpt potenshöjande preparat från exempelvis Internet. Han varnar också att preparat som inhandlas på Internet även kan ge negativa konsekvenser på kroppen eftersom att man aldrig kan vara helt säker på innehållet.

Ullholm påstår vidare att annan anledning till de ökade siffrorna skulle kunna vara att många unga män känner något slags prestationskrav när det kommer till sex på grund av den ”penetrationsnorm” som finns i samhället.

Källa:
Allt fler unga söker hjälp för erektionsproblem


  • Publicerad:
    2018-09-17 19:15