FÖRRÄDERI Mycket tyder på att skärmdumparen Pavel Gamov är en informatör som läcker information till vänsterextremister.

Den senaste tiden har flera allvarliga uppgifter om den forne SD-politikern Pavel Gamov kommit Nordfront till del. Vissa uppgifter rör saker som inte går att bevisa till 100%, men redaktionen anser att alla ”sammanträffanden” sammantaget ger en väldigt tydlig bild som bara de mest blinda kan blunda för. Blunda är också vad vissa aktörer har gjort, men Nordfront väljer nu att bryta tystnaden då detta är ett problem som angår hela den nationella rörelsen.

Bakgrund

Pavel Gamov tvingades hösten 2017 lämna Sverigedemokraterna och blev då politisk vilde i riksdagen fram till nästa val. Han tvingades ut ur partiet efter en kontroversiell resa till Ryssland som Chang Frick i efterhand skrev utförligt om i flera artiklarNyheter Idag.

Efter att han tvingats lämna SD uttalade sig Gamov i Aftonbladet och anklagade SD för att vara toppstyrt och ha mörklagt grova brott som skett internt inom partiet. Dessa brott skulle Gamov berätta om i en bok om partiet som han planerade att publicera under valrörelsen 2018. Han lovade också att i framtiden berätta ”sanningen” om Rysslandsresan. Inget av dessa löften infriades dock.

Källor till Nordfront bekräftar rent allmänt bilden av Gamov som en smått labil person som trots att han under en period hade en lön på över 100 000 kr i månaden inte kunde bygga upp en stabilt ordnad privatekonomi. Gamov ska under tiden i riksdagen ha varit en väldigt slösaktig festprisse, för att uttrycka det milt. Idag sägs han också ha svåra ekonomiska problem och bo hemma hos en av sina föräldrar, trots att han är 32 år gammal och själv har barn.

Detta med ekonomiska problem och ett omoraliskt leverne är dock endast värt att nämna som en mänsklig bakgrund till den verkligt mörka sanningen om Pavel Gamov.

Förräderiet mot SD

När Gamov tvingades lämna SD blev han bitter mot partiet. Gamov har för flera personer i efterhand erkänt att han som hämnd gick på möten med flera till SD starkt fientliga personer. Mer specifikt hade Gamov fysiska möten med AFA-veteranen Mathias Wåg, David Baas på Expressen och ”Inte rasist, men…”-grundaren Henrik ”Henko” Johansson.

Till Baas läckte Gamov sedermera ut en nyhet om SD-politikern Dennis Askling som Expressen publicerade förra året. I korthet gick nyheten ut på att Askling under 2016-2017 i en chatt med en kvinna skämtsamt hade uttryckt vad som kan uppfattas som ”rasistiska åsikter”. Skandalen blev ett faktum och SD tog det säkra före det osäkra och Askling fick lämna partiet och förlorade sitt jobb på SD:s riksdagskansli.

Gamov ska inte ha haft någon större personlig konflikt med Askling. Huvudmotivet till att ge informationen till Expressen bör därför ha varit att Gamov ville skada SD, eller att den vänsterliberala tidningen betalade honom för uppgifterna.

Det är också möjligt att Gamov blev kränkt när han såg chatten då han själv är av rysk härkomst och ett av meddelandena innehöll ett skämt om att arier står över slaver. ”Askling och partikamraten hånar också en SD-medlem med rysk bakgrund”, skriver Expressen men avslöjar aldrig vem den ryske partikollegan var då de inte ville rikta onödig uppmärksamhet mot sin källa.

Smygfotar mobiler

Metoden Gamov använde för att komma över Asklings chatt var att han fotade av en kvinnas mobiltelefon. Enligt källor till Nordfront ska Gamov till och med ha drogat ner kvinnan för att få tillgång till hennes mobil och i efterhand också erkänt detta för henne.

En användare som sannolikt är Pavel Gamov berättar på Flashback vem kvinnan som chattade med Askling är och att det var en ryss vid namn "Pavel" som läckte konversationen till Expressen. I andra inlägg berättar samma användare att han själv har "jobbat i riksdagen" och hur olika personer inom SD förhållit sig till Gamov genom åren.
Skärmdump som Pavel Gamov skickat till flera personer.

Detta med att fota av mobilskärmar är inget nytt beteende från Gamovs sida. Bara under tiden i SD ska han ha gjort det vid ett flertal tillfällen och efter att han lämnat partiet spred han i althögerkretsar bland annat ut lite neslig information om SD-toppen Mattias Karlsson, som han hade kommit över genom att fota av en annan SD-kvinnas mobil.

Även en medlem i Det fria Sverige ska ha utsatts för ett liknande dataintrång av Pavel Gamov efter att han lämnat SD. Detta bekräftas av föreningens ordförande Dan Eriksson som säger att han känner till incidenten men inte vet så mycket om den.

— Vi fick info från en dåvarande medarbetare att Gamov hade skärmdumpat något på dennes telefon utan dennes vetskap, och att det därför inte fanns något förtroende för Gamov som person. Vi trodde väl att det rörde sig om en personlig konflikt, men med åren har man hört om fler liknande incidenter som tyder på att något annat varit bakgrunden, säger Eriksson till Nordfront.

För register över nationalister

Utöver att fota av eller skärmdumpa andras mobiler ska Gamov redan under SD-tiden ha spelat in möten med partikamrater och dessutom sysslat med intriger för att samla på sig information om olika personer och falanger inom partiet. Vid ett tillfälle ska han till och med ha uppmuntrat SDU:are som stod på hans sida att skenskriva sig på en villa som en av hans underhuggare ägde för att öka sitt politiska kapital i Tierps kommunavdelning och kunna rösta bort en lokal SD-ordförande, Joakim Larsson, som han låg i konflikt med.

När Gamov tvingades lämna SD hösten 2017 började han hota medlemmar i Ungsvenskarna för att pressa dem på information. Ungdomsförbundets ordförande Tobias Andersson skrev i en av förbundets interna Facebookgrupper om detta den 8 januari 2018 och uppmanade medlemmarna att inte låta sig utpressas av Gamov.

Det här inlägget spreds också öppet på Twitter.

Flera personer vittnar för Nordfront att Gamov för ett omfattande personregister över nationalister som utöver kontaktuppgifter innefattar skärmdumpar, inspelade samtal och annan privat information som kan ge Gamov hållhakar på personer. Det är också därför många som borde ha haft anledning att informera sin omgivning om Gamovs opålitlighet ändå har avstått från att göra det då man inte vill gå i öppen konflikt med honom.

Inför kamrater och kollegor ursäktar Gamov sin kartläggning med att han tidigare blivit ”blåst” av andra nationalister och därför vill ha information så att han kan slå tillbaka om någon skulle hugga honom i ryggen i framtiden.

2021 - ett år av fortsatt förräderi?

Efter att Pavel Gamov sparkades ut ur SD har han gjort en försiktig men bred politisk comeback de senaste åren. Han poddade en period med Christoffer Dulny i althögerpodden Lögnarnas tempel, började arbeta för Exakt24 och Nya Tider samt engagerade sig i det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige.

Skärmdump från ett inslag av PG möter. Programmet sänds inte längre och försvann från internet tidigare i år då Youtube stängde ner Exakt24:s konto.

Särskilt under 2021, ett år efter att Asklings konversation läckte i media, har händelser runt Gamov inträffat som visar att samarbetet med David Baas och Expressen förmodligen inte var det enda som Gamovs kontakter med vänsterextrema journalister 2017 mynnade ut i. Nedan följer en sammanställning över suspekta sammanträffanden:

 • Hösten 2020: Gamov börjar arbeta på Nya Tiders kontor.
 • Januari 2021: Gamov är en av personerna som får reda på vart Christian Petersons kontor i Göteborg kommer ligga i samband med att kontraktet skrivs.
 • 2021-04-12: Gamov blir arg på Peterson efter att denne på ett möte framfört kritik mot Gamovs arbetsinsatser. Två timmar efter mötet hotar Gamov med att sprida uppgifter om att Peterson enligt rykten tidigare har varit aktiv i ett annat nationellt parti än Alternativ för Sverige som han idag är medlem i.
 • 2021-05-20: Nya Tiders kontor hängs ut på en av AFA:s hemsidor.
 • 2021-06-04: AFA sprider påståenden om Peterson och hänger ut vart hans kontor i Göteborg ligger. Endast ett 15-tal personer kände vid tillfället till kontorets adress och Gamov var en av dessa. Efter att dessa uppgifter läckte blev byggnaden som kontoret låg i vandaliserat upprepade gånger.
 • 2021-06-30: AFA publicerar en artikel där det utan belägg påstås att Peterson varit medlem i Nordiska motståndsrörelsen, vilket var den anklagelse Gamov hotade att sprida i mitten av april. Enligt uppgifter ska Gamov också använda samma retorik som AFA när han till andra medlemmar i AfS av utländsk härkomst anklagar Peterson för att tillhöra en påhittad "NMR-falang" inom partiet.
 • 2021-09-0X: Gamov pratar med "Mark" som av vänsterextremister har anklagats för att ligga bakom nättidningen Nya Riks, ha hjälpt flera alternativmedier att framgångsrikt söka mediestöd och nitiskt granskat vänstertidningars bidragsfuskande. Samtalet rörde affärsplaner och kan ha inneburit att Gamov kom över Marks identitet.
 • 2021-09-21: AFA-veteranen Mathias Wåg, som Gamov hade möte med 2017, bekräftar i en artikel i Aftonbladet att Marks identitet nu blivit känd för den autonoma vänstern. Tidningen Nya Riks lägger samma dag ner sin verksamhet.
 • 2021-10-07: Gamov tar del av information om att Peterson och en kollega å Exakt24:s vägnar skulle åka hem till Henrik Johansson och konfrontera denne angående hans näthat på Discord. Gamov ringer upprepade gånger upp journalisterna under deras bilfärd ut till "Henko". När de anländer till Johanssons hem är han förvarnad och uttrycker att han till och med vet vem som körde deras bil, trots att bilen inte åkte ända fram till huset. Chaufförens identitet var känd för Gamov och ett fåtal andra, mer pålitliga personer. Johansson har i efterhand reviderat sin berättelse och framfört konstlade ursäkter om att polisen skulle ha gett honom informationen, men en mycket enklare förklaring är att han försade sig och nu vill skydda sin verkliga källa som han också etablerade kontakt med redan 2017.
 • 2021-10-20: Wåg gästar Henrik Johanssons podd "Haveristerna" där de båda gemensamt skvallrar om Christian Peterson, hans journalistiska verksamhet och påstådda kontakter med Mark och andra personer.
 • 2021-11-19: AFA hänger i förbigående ut Marks påstådda namn och personnummer, två månader efter förvarningen i Aftonbladet. Wågs egen AFA-hemsida Research.nu skriver två dagar senare (2021-11-21) ett längre reportage om Marks verksamhet.

Sammanfattningsvis har alltså vänsterextremisterna som Gamov hade kontakt med 2017 av en händelse alla kommit över och publicerat information som endast Pavel Gamov och en handfull andra personer har haft tillgång till. Flera av personerna som drabbats av informationsläckaget är övertygade om att det är Gamov som är källan och flera av de utsatta är också sådana som Gamov kan ha ansett sig ha haft personliga konflikter med. Nordfront bedömer att Gamov är skyldig till allt som han uttryckligen anklagas för i denna artikel och förmodligen också många av det senaste årets läckor som han misstänks ha varit delaktig i.

Vi uppmanar alla som har egna erfarenheter av Gamovs beteende att antingen kontakta oss med information som Nordfront kan gå ut med eller att själva via egna eller andras plattformar offentliggöra sin information. Vidare hoppas vi att denna publicering inom en snar framtid innebär att de som fortfarande samarbetar med Gamov bryter dessa samarbeten samt att han blir persona non grata i nationalistiska sammanhang.

Fotnot: Pavel Gamov ändrade 2020-10-02 sitt namn till Alexander Gamov – bara 17 dagar efter att Asklings chattkonversation publicerades i Expressen.

Tillägg: Nordfront har sökt Pavel Gamov under kvällen och inför publiceringen. Gamov påstår att han inte hade ”möjlighet att prata i telefon” eftersom han var ”upptagen på annat håll”. Istället bad han om skriftliga frågor och fick dessa men har inte svarat något mer efter det.