SVERIGE. Ambulansförbundet varnar nu för att hot och våld mot ambulanspersonal är ett växande problem som drabbar både personalen och de som behöver hjälp av en ambulans.

ambulanshudiksvall

Förra året gick Ambulansförbundet ut med att man ville att ambulanspersonal ska utrustas med skottsäker väst, kravallhjälm och gasmask när de skickas ut till problemområden där våld är vanligt förekommande, vilket Nordfront skrev om då. Sedan förra året har situationen för svensk ambulanspersonal inte förbättrats.

Tidigt igår skedde till exempel en misshandel i Huddinge efter att en ambulans åkt på en utryckning. Avpixlat beskriver det som att ambulansen med hjälp av ett falskalarm lockades till en adress där några ”ungdomar” ska ha angripit personalen och misshandlat en av dem med en påk. Andra medier som SVT nämner ingen koppling mellan larmet och överfallet.

Efter gårdagens överfall fortsätter nu Ambulansförbundet att varna för utvecklingen med alltmer våld mot ambulanspersonal.

— Det här är inte förvånade. Vi möter regelbundet attacker mot blåljuspersonal. Och det oroar oss, det äter sig in hos människorna och gör att många är oroade över att gå till arbetet, säger Henrik Johansson, förbundsordförande hos Ambulansförbundet.

Sveriges Radio bekräftar också att liknande våldsdåd inträffar i princip dagligen i Stockholm:

I Stockholms län möts ambulanspersonalen varje dag av liknande våld och hot under främst kvällar och nätter. Tidigare i år skedde en granatattack mot en ambulans i Stockholmsområdet.

Johansson vill att det ska införas hårdare straff för brottslingar som begår våldsbrott av det här slaget. Vidare menar Johansson att privatiseringarna av ambulansverksamheten skapat en situation där varken landstinget eller bolagen tar det ansvar för personalens säkerhet som borde tas.

— Utrustning, övning och utbildning är en total bristvara i Stockholms län. Det landstinget gör gång på gång är att hänvisa till ambulansbolagen. Man har ju lagt ut ambulanssjukvården på privata ambulansbolag. Och den här typen av åtgärder kostar pengar och ingen är intresserad av det, säger Johansson.

Avslutningsvis hävdar Johansson också att ambulanspersonalens utsatta situation är en av anledningarna till att vissa orter har en väldigt hög personalomsättning.

Källa:
Ambulansfacket larmar om hot och våld mot personal


  • Publicerad:
    2015-12-29 07:00