POLISVÅLD. Några amerikanska polisers hotfulla och hetsiga agerande gjorde att en obeväpnad man bröt ihop och blev ihjälskjuten. I ett filmklipp syns mannen krypa mot poliserna, gråtande och bedjande för sitt liv. När den panikslagne mannen råkade dra tillbaks sin hand, eventuellt för att dra upp sina shorts, så blev han skjuten.

Trots att det finns ett filmklipp som visar hur otroligt illa några amerikanska poliser skötte ett ingripande i Arizona, som ledde till att en obeväpnad tvåbarnspappa på ett oförsvarligt sätt sköts till döds, så friades ändå polismannen som sköt från samtliga åtalspunkter.

Polismannen Philip Mitchell Brailsford som sköt den obeväpnade mannen och vars kroppskamera nedanstående filmklipp kommer ifrån hade i första hand åtalats för mord och i andra hand för dråp.

Poliserna i filmklippet verkar helt sakna förståelse för att människor kan få panik när de beter sig som de gjorde, när de skriker och gång på gång upprepar att de kommer att skjuta om minsta misstag görs. Istället för att lugna ner situationen så förvärrade de den, vilket var orsaken till att den panikslagne mannen dog.

Sedan kan man fråga sig vilken rätt polisen hade att bete sig så här upphetsat? Allt som hade hänt var att någon hade ringt in till polisen och berättat att de sett en person med ett vapen i ett fönster, men hur vet man att detta iakttagande ens var korrekt?

Vidare kanske det till och med är tillåtet att ha vapen i Arizona? I många amerikanska delstater är det tillåtet.

Mannen hade inget vapen på sig och i hotellrummet hittades bara två luftvapen som mannen hade tillstånd att ha i sitt jobb som skadedjurssanerare.

Hade jag kunnat vara den som beslutade i detta mål så hade jag dömt polisen för mord eller dråp. Hade jag varit polischef hade jag avskedat samtliga poliserna som var involverade i själva situationen, då övriga poliser som närvarade borde ha sett till att stoppa polismannens hetsande.

Jag har hört att folk har undrat varför poliserna inte bara gick fram till mannen när han låg på magen på golvet istället för att få honom att krypa till dem. Ja, kanske kan det ses som det enklaste, men jag misstänker att poliserna var oroliga för att det kunde finnas fler i hotellrummet, att de inte ville lämna sina någorlunda skyddade positioner och att de inte ville komma för nära hotellrumsdörren. Så kanske låg inte det största felet just där, utan som jag ser det var det polisernas hetsiga beteende som var felet. Samt att de var så snabba att skjuta.

Att skjuta så snabbt som denne polis gjorde, mot en man som uppenbart hade brutit ihop, utan att ens se om mannen hade något i handen, är inte försvarbart. Är man så rädd att man är lika hetsig och skjutglad som denne polisman så ska man inte vara polis.

Mannen kröp i tröja och shorts på knäna mot dem och de var minst två poliser som stod med skottsäkra västar och hjälmar samt automatkarbiner riktade mot honom, vilket man ser på andra filmklipp från händelsen. Att i det läget vara så rädd att man omedelbart skjuter för att mannen drar tillbaks handen för ett ögonblick, utan att ens försäkra sig om att mannen har något i handen, är oförsvarligt. En polismans måste veta att stressade människor gör misstag och de får aldrig skjuta utan att veta att en person verkligen har ett vapen.


  • Publicerad:
    2017-12-15 18:00