USA. Tucker Carlson pressade natten mot idag en republikansk senator om vad USA tjänar på regimbyte i Syrien. Svaret blev att USA:s intresse i Syrien heter Israel.

Vad är det amerikanska nationella säkerhetsintresset som skulle tjänas av ett regimbyte i Syrien? Frågan ställdes igår av den konservativa TV-profilen Tucker Carlson på Fox News till den amerikanske senatorn Roger Wicker (R).

— Om du bryr dig om Israel så måste du åtminstone intressera dig för vad som händer i Syrien, svarar Wicker direkt på frågan.

När Tucker pressar Wicker säger denne att USA:s agenda inte är regimbyte, trots att president Donald TrumpTwitter kallat Bashar al-Assad för ett ”djur” som borde ha stoppats för flera år sedan av Barack Obama – en åsikt som innebär en total tvärvändning för Trump som 2014 öppet var emot intervention i Syrien. Trump skrev då:

President Obama, do not attack Syria. There is no upside and tremendous downside. Save your ”powder” for another (and more important) day!

Den förnyade krigshetsen mot Syrien och Trumps ändrade uppfattning har uppkommit efter ännu en påstådd gasattack som skylls på regeringsstyrkorna i Syrien.

Senator Wicker menar i alla fall att Trump-administrationens mål inte är regimbyte utan bara att bekämpa ISIS. Tucker Carlson kontrar då med att fråga varför USA inte står på samma sida som al-Assad som också kämpar mot islamisterna.

— Det är komplicerat i Syrien, svarar Wicker och återupprepar att målet inte är regimbyte.

Wicker säger också att han är glad att Trump samlat ett team av personer som han har förtroende för. Den nye nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, som är en krigshetsare som bland annat stödde George Bushs invasion av Irak, är en av personerna som Wicker hyllar.

I slutet av intervjun påpekar Tucker Carlson att en gasattack förra året påstods ha utförts av den syriska regeringen innan det i år framkom att det saknas bevis för det påståendet. Wicker svarar då att han är övertygad om att den tidigare attacken utfördes av regeringen, men när han pressas vägrar han att redogöra för varför han tror det.


  • Publicerad:
    2018-04-10 11:05