KULTUR. Den amerikanske språkforskaren Jackson Crawford publicerar via sin Youtubekanal filmklipp där han diskutera skandinaviska språk, med fokus på fornnordiska. I ett nyligen uppladdat klipp diskuterar han det fornnordiska begreppet ”drengskapr” utifrån Torstein Stångehuggs saga.

Drengskapr handlar om vara att orädd, modig och att stå upp för sin ära, men också att vara ärlig och visa sportsmannaanda. Bilden föreställer Egil Skallagrim, när han går holmgång mot Berg-Önund. Målning av Johannes Flintoe.

Dr. Jackson Crawford är lektor i skandinaviska språk vid University Colorado Boulder, med fokus på de skandinaviska språkens historia.

Via sin Youtubekanal publicerar han filmklipp där han diskuterar de germanska och nordiska språkens utveckling, men även nordisk historia och de isländska sagorna.

I ett nyligt uppladdat klipp förklarar han det fornnordiska begreppet drengskapr, som dyker upp i flertalet isländska sagor likväl som på runstenar från vikingatiden över hela Norden, utifrån den isländska sagan Torstein Stångehuggs saga.

I korthet kan drengskapr beskrivas som ett manlighetsideal, där att vara drengr handlar om att inneha oförskräckt mod, att stå upp för sin ära men också att vara ärlig, rättvis och sportslig. I ett annat klipp jämför Crawford ordet drengr med det amerikanska begreppet ”badass”.

Se klipper nedan:


  • Publicerad:
    2017-09-13 18:00