USA. När pojkarna på Barbroo High School i Wisconsin skulle ta sitt balfoto valde nästan samtliga att lyfta sina högerarmar i vad som ser ut att vara romerska hälsningar. Men efter en massiv medial hets vägrar de fortfarande be om ursäkt för fotot.

Bilden på de ”heilande” gymnasiepojkarna laddades ursprungligen upp på Twitterkontot ”Welcome to Baraboo” med kommentaren ”vi fick till och med den svarta grabben att göra det”.

Det var i november som Barbroo High School i Wisconsin hade den traditionsenliga balen, följt av balfotografering. På bilden med skolans drygt 60 pojkar ses nästan samtliga lyfta sin högerarm i vad som framstår som en romersk hälsning, eller en så kallad Hitlerhälsning.

En elev på nedre raden håller också sin hand i vad som liknar ett OK-tecken – något som av vissa anses stå för ”white power”.

Även om USA – till skillnad från exempelvis Sverige – inte har lagar kring hur armen får röras när man hälsar, har bilden skapat stora kontroverser och mediehets mot skolan och pojkarna på bilden.

Den brittiska tidningen The Guardian har bland annat intervjuat den femtonårig judisk elev på skolan, som känner sig kränkt av bilden.

— Jag kunde inte riktigt tro det när jag såg det för första gången. Det tog ett tag innan det sjönk in att jag känner vissa av personerna på fotot och vad de gjorde och hur kränkande och hatfull gesten är. Det var väldigt chockerande och skrämmande, säger den 15-åriga judinnan Eva Huffaker.

Hon berättar vidare att hon krävt en av pojkarna på ursäkt – vilket enligt henne resulterade i att han bjöd henne på ytterligare en romersk hälsning.

Baraboo High Schools administratör, Lori Mueller, är en av mest högljudda kritikerna av pojkarna. Hon har kritiserat dem öppet genom att säga att de gjort ”extremt olämpliga gester” och att fotot ”inte avspeglar de pedagogiska värderingar och övertygelser” som skolan grundar sig på. Vidare har Mueller lovat att ”vidta alla tillgängliga åtgärder, inklusive juridiska” mot pojkarna på bilden.

Många i staden och på gymnasieskolan försvarar dock pojkarna. Dessa säger att det hela var ett skämt som blåsts upp alldeles för mycket och börjat likna en häxjakt. En av dessa är pastor Dan Gunderson, som också är brottningstränare på skolan.

— De känns som att de [som hetsat mot pojkarna] vände sig emot dem och kastade dem under bussen, säger pastor Gunderson.

Fotografen Pete Gust, vars son är med på bilden, har berättat att han bad pojkarna att ”vinka till sina föräldrar”. När samtliga höjde sina armar i den kontroversiella hälsningen blev han förvånad, men valde ändå att knäppa bilden.

Bilden kom senare aldrig att publiceras av skolan, utan dök upp på ett anonymt – och numera raderat – Twitterkonto vid namn ”Welcome to Baraboo” med kommentaren:

We even got the black kid to throw it up #barabooproud

I skrivande stund ska ingen av pojkarna på bilden ha gått med på att be om ursäkt offentligt.

Källa:
The Nazi salute picture that divided an American town


  • Publicerad:
    2019-01-12 07:00