USA. I ett nytt lagförslag försöker demokrater i allians med en handfull republikaner att hindra president Trump från att lyfta de sanktioner mot Ryssland som infördes under Obama.

Trots att USA:s president Donald Trump ännu inte har vidtagit några åtgärder mot att lyfta hans föregångare Barack Obamas sanktioner mot Ryssland så förbereder sig nu lagstiftare i kongressens båda kammare för att hindra detta.

Det är Demokraterna som har lyckats få med en grupp republikaner i att försöka få igenom ett lagförslag som skulle ge kongressen 120 dagar att hindra en sådan åtgärd från presidenten.

— Alla amerikaner, alla republikaner, alla demokrater är bekymrade över Ryssland och vad de gjort för att bryta mot internationella lag, för att inte nämna det kriminella beteende som vi tror att de kanske använder sig av i Syrien, sa demokratledaren Steny H. Hoyer under en pressträff.

Ingen av de republikaner som ställt sig bakom förslaget dök upp under pressträffen, vilket deras respektive kontor hänvisade till ”schemakrockar”.

Inom senaten stöds lagförslaget av republikanerna John McCain och Lindsey Graham som båda utmärkt sig som hängivna motståndare till deras partikamrat och president Donald Trump.

USA har i flera omgångar infört sanktioner mot Ryssland, framförallt med tanke på annekteringen av Krimhalvön, vilket man menar strider mot internationell lag. Detta har dock avvisats av Ryssland som hänvisar till rätten om självbestämmande för Krimborna som med en överväldigande majoritet själva röstade för en återförening med Ryssland.

Källa:
Lawmakers introduce bill to block Trump from lifting Russia sanctions


  • Publicerad:
    2017-02-16 19:00