UTRIKES. Ett fem meter högt konstverk brändes ner av anarkister i Helsingfors.

Medan den finska Polisstyrelsen håller på med sin hetsjakt på Motståndsrörelsen fortsätter vänsterextrema anarkister i Helsingfors att löpa amok. Senast pyromanerna från den sk. ”anarkistiska insatsstyrkan” satte eld på saker var under självständighetsdagen den sjätte december då gruppen stal och eldade upp finska flaggor. Den här gången satte man eld på ett fem meter högt konstverk gjort av gamla bildäck i stadsdelen Vik i Helsingfors.

I ett uttalande till finsk media säger anarkisterna att konstverket eldades upp i protest mot storföretag och privat bilkörning. Man nämner även H&M och deras skandalomsusade reklam där en rasfrämling har på sig en tröja med texten ”coolaste apan i djungeln”.

— Härmed meddelar Helsingfors anarkistiska insatsstryrka att man satt eld på gorillastatyn gjord av bildäck vid campuset i Vik. Aktionen är en protest mot H&M och andra storföretags rasistiska förehavanden och mot privat bilkörning.

Från polisen meddelar man att förundersökningen pågår och att man känner till anarkisternas utlåtande. Just nu rubriceras attentatet som mordbrand.

Källa:
Anarkistinen ryhmä sanoo polttaneensa gorillataideteoksen: ”Kannanotto suuryrityksiä ja yksityisautoilua vastaan”
Fem meter hög bildäcksgorilla brann i Vik


  • Publicerad:
    2018-01-10 19:50