DESINFORMATION. Anders Ygeman fantiserade själv ihop att kritik mot 5G och honom själv på nätet var ryska agenter och nättroll. Det var egentligen en medelålders kvinna boende i Stockholm och hennes Facebookgrupp.

Anders Ygeman. (CC BY-SA 3.0).

Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) varnade i december svenska folket för ryska nättroll och ryska propagandister i handelskriget om den nya digitala 5G-tekniken.

Ygeman sade att ryska nyhetstjänster och folk med ryska intressen som kommenterar på Facebook sprider falska påståenden om 5G-nätet.

— Det här är påståenden om faror för fertilitet, cancer, hudförändringar – saker som inte har något stöd i forskningen. Det finns intressen som vill piska upp en negativ bild av 5G. De vill hejda 5G-utvecklingen och sprida osäkerhet mellan stat och medborgare, sade han till svenska nyhetsbolag.

Motståndet mot 5G i sociala medier i Sverige är en av de påverkanskampanjer som ryssar ägnar sig åt för sina egna intressens skull, hävdade Ygeman.

— Det finns säkert många som engagerar sig som är svenskar, men det som är den stora skillnaden i 5G-frågan är att vi också får tusentals botkommentarer, sade han i en intervju med SVT.

De ”ryska agenterna” tillhör Katarina Hollbrinks Facebookgrupp
SVT har granskat den två tusen kommentarer långa Facebook-tråden som föranledde Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) att i flera medier anklaga Ryssland för att sabotera den svenska debatten om 5G. Över hälften av användarna som kommenterat Ygemans inlägg är också är medlemmar i Facebookgruppen ”WIFI STRÅLNING HÄLSORISKER STOPPA 5G.

Den gruppen tillhör Södermalmsbon Katarina Hollbrink. Hon beskriver sig själv som en vanlig 64-årig mormor som oroar sig för riskerna med den nya kraftfulla millimetervågstekniken.

I sin grupp föreslog hon sina nära 15 000 medlemmar att kommentera Ygemans främjande av 5G-teknik i Sverige:

HJÄLP TILL ALLA! Gå in på Anders Ygemans facebooksida och kommentera!

— Jag tappade hakan, det kändes löjeväckande. Det var enormt många som gick och kommenterade på uppmaning av oss, säger Hollbrink till SVT.

När SVT ber Anders Ygeman förklara sig, säger han att det är hans stab som gjort bedömningen, efter att man sett ”tydliga tecken”.

— Det här är en fråga som Ryssland har intressen i, som både SVT:s granskning och myndigheter i andra länder har visat att de agerar i, säger Anders Ygeman.

Men tvärt emot vad Ygeman säger kan SVT mycket tydligt visa att den stora mängden kommentarer kan härledas till Hollbrinks Facebookgrupp.

SVT påpekar att kommentarer till honom på Facebook inte betyder att han har utsatts för en rysk nätattack, och Ygeman kan förstå det resonemanget:

— Nej, det kan man naturligtvis hävda, men å andra sidan är det svårt att inte se mönstret av en väldigt mycket större aktivitet kring det här inlägget och se att motsvarande saker har hänt i andra länder och där kopplingar mellan Ryssland och de här aktiviteterna är belagda.

Före detta toppdiplomaten Hans Blix säger att politiker måste ha verkliga belägg för sina påståenden. Han underkänner Anders Ygemans lösa spekulationer om ryska påverkanskampanjer som rapporterades som fakta.

— Jag tycker de ska ha på fötterna, i ledande politisk ställning så får man inte spekulera löst. Det tycker jag inte, säger Blix till SVT.

Hans Blix blev världskänd när han efter kriget mot Irak i början av 1990-talet grävde fram sanningen när USA och Israel hävdade att Iraks ledare Saddam Hussein hade massförstörelsevapen.

I mitten av mars sade Anders Ygeman att man inte ska sprida felaktiga uppgifter om coronaviruset. Rykten och konspirationsteorier kan försvåra arbetet med att bekämpa pandemin, sade han då.

Om han själv är ansvarig för att sprida rykten och konspirationsteorier om coronaviruset återstår att se.


  • Publicerad:
    2020-04-06 13:30