CORONAKRISEN. Sydkoreansk polis försöker nu identifiera personer som besökt gayklubbar i nöjesdistriktet Itaewon i Seoul. Detta efter att myndigheterna har konstaterat att en andra våg av coronasmitta startat där.

Soho, en av gaybarerna i partyområdet Itaewon i Seoul, som nu åter fått stänga. Skärmdump.

Sydkorea har uppmärksammats internationellt för att man sedan i början av mars har lyckats stoppa viruset och vardagslivet har börjat återgå till det normala. Totalt har ”bara” drygt 250 personer dött av smittan i det folkrika landet.

Men nu har smittan åter tagit fart och den nya spridningen verkar enligt Reuters ha startat på gayklubbar i huvudstaden Seoul.

En 29-årig man, som senare diagnostiserades med Covid-19, besökte fem gaybarer i Seouls partyområde Itaewon. Enligt den koreanska regeringen exponerade mannen minst 1 500 personer för viruset.

Myndigheterna har nu inlett en omfattande smittspårning av de personer som besökt de klubbar som mannen vistades på. Över 100 nya smittade har på så sätt upptäckts.

Sydkoreansk polis har använt sig av mobildata, kreditkortsköp, övervakningsfilmer och annat för att spåra smittade personer. Det har resulterat i en lista med strax över 10 000 personer som besökt området under de senaste veckorna.

Personerna på listan har fått ett sms där de ombeds att infinna sig för provtagning, uppger stadens borgmästare Park Won-Soon. Nära 2 000 av de som befunnit sig i området har dock inte gått att få kontakt med och polis kommer nu att försöka hitta dem.

Den anti-vita organisationen Amnesty varnar för att mediers utpekande av HBTQ-personer som smittspridare har försvårat smittspårningen, och menar att människor kan tveka att ge sig till känna av rädsla för diskriminering.

Av den anledningen har landets myndigheter lovat full anonymitet för de som testas för covid-19. Sedan i måndags, då detta tillkännagavs, har antalet som frivilligt testar sig nästan fördubblats.

Samkönade äktenskap tillåts inte i Sydkorea.


  • Publicerad:
    2020-05-13 15:15