ÖVERVAKNING. En forskningsgrupp från Brunswicks tekniska universitet i Tyskland har upptäckt att en mängd Androidappar använder ultraljud för att spåra användare i syftet att rikta annonser.

I vad som kan tyckas låta som ren science-fiction har en grupp forskare från Tyskland kartlagt att omkring 234 appar använder en teknik som kallas för ultrasound cross-device tracking (UXDT), som vuxit fram de senaste tre åren.

UXDT använder sig av ultraljud som företag kan skicka ut med sin reklam på radio, tv eller i datorer. När enhetens mikrofon sedan plockar upp ultraljudet så skickas en signal tillbaka till företaget med hjälp av appen. Med denna information kan företaget länka olika enheter som personen använder, intressen, var man bor men även familjemedlemmar, allt för att rikta reklaminhållet.

Forskningsgruppens resultat visade att tekniken fanns i fyra av 35 butiker i två europeiska städer och att 234 applikationer av de 1,3 miljoner som finns använder UXDT-tekniken. Även om denna siffra är låg så påpekar forskningsgruppen att denna siffra är på väg upp och har ökat kraftigt senaste tiden.

I en kontroll av sju länders tv-sändningar hittades inget men gruppen säger att “även om det inte används aktivt ännu så är övervaknings funktionaliteten redan distribuerad i appar och kan bli ett omfattande hot mot privatlivet i framtiden”

I uppsatsen skriver de även närmare om att tekniken, rent teoretiskt, kan röja personer som använder tjänster som Tor och Bitcoin då användaren enkelt kan kopplas.

Det framgår inte vilka appar eller företag som använder sig av UXDT.

Källor:
234 Android Applications Are Currently Using Ultrasonic Beacons to Track Users
Privacy Threats through Ultrasonic Side Channels on Mobile Devices


  • Publicerad:
    2017-06-05 08:00