INRIKES. Anita Lindblom, en av 1960- och 1970-talets mest folkkära svenska artister är död. Lindblom som bland annat var känd för succélåten ”Sånt är livet” dog i sitt hem i Frankrike den 6 september.

Anita Lindblom, en av 1960- och 1970-talets mest uppskattade svenska artister, är död. Hon blev 82 år gammal och somnade in den 6 september i sitt hem i Frankrike efter en kortare tids sjukdom.

— Hon kom fram i början av 60-talet, det var innan popen slagit igenom. Nu kallas det artister men då hette det schlagersångerskor. Det var Lill- Babs, Siw Malmkvist, Britt Damberg och Anita Lindblom. Hon var den häftigaste av dem, säger musikrecensenten Camilla Lundberg till SVT.

Lindblom var framför allt känd för succélåten ”Sånt är livet” som kom 1961. Låten var en cover på ”You can have her” med den amerikanske sångaren Roy Hamilton där texten översatts till svenska av Stikkan Andersson (som sedermera blev medgrundare till den världsberömda svenska popgruppen ABBA).

— Det blev en ikonisk låt. Den liknade inte något som de andra sjöng, den var mycket tuffare, säger Lundberg till SVT.

Lindblom var aktiv redan 1956 då hon skivdebuterade med ”Ljuva ungkarlstid” och ett år senare fick hon sitt genombrott på Scalarevyn.

Under åren 1966-1970 var hon gift med boxaren Bosse Högberg i ett stormigt äktenskap. I slutet av 1960-talet flyttade hon utomlands och hon var bosatt i Frankrike sedan 1969.

Hon återvände till Sverige i början av 1970-talet då hon var med i filmer som ”En kärlekshistoria” och ”Rännstensungar” och även gjorde en krogshow på Hamburger Börs i Stockholm.


  • Publicerad:
    2020-09-21 15:20