SVERIGEBILDEN. Utrikesminister Ann Linde (S) hånas internationellt och på sociala medier efter hennes tafatta försök att försvara Sveriges corona-strategi i tysk tv.

Det var i torsdags som den tyska, statliga och engelskspråkiga DW News publicerade en intervju med Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) om den svenska regeringens coronastrategi, som kritiserats internationellt och av experter.

Utrikesministern fick snabbt kritik för sin arrogans, brist på självinsikt, dåliga engelska och oförmåga att försvara sin ståndpunkt.

— Du verkar tro att det här är ett världsmästerskap i vem som får sjukdomen och vem som inte får sjukdomen, sa Linde bland annat på knackig engelska till den tyska reportern som konstaterade att Sverige har långt många fler döda i Covid-19 än de övriga nordiska länderna.

På måndagen trender ännu ”Ann Linde” på Twitter och många fortsätter att ifrågasätta hennes insats. Från etablissemanget har framförallt moderater och sverigedemokrater, likväl som ett fåtal borgerliga opinionsbildare, kritiserat intervjun. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver exempelvis på Facebook att utrikesministerns intervju var så illa att den ”äventyrar Sveriges anseende”. Många har dock efterlyst att även mer vänstervridna etablissemangsfigurer kommenterar utrikesministern insats då man inledningsvis tycktes tiga om det.

Nu har dock exempelvis Aftonbladets Anders Lindberg gett sig in i debatten, men inte genom att direkt kommentera intervjun utan istället kräva att Sverige inför ministerstyre i kristider – med andra ord att sådana som Ann Linde tar över driften av kommuner och myndigheter:

”Man bör även fundera på om förbudet mot ministerstyre verkligen är förenligt med kraven på snabbt och samordnat agerande i ett akut läge”, skriver Lindberg.

Även den judisk makt-lojale vänsteradvokaten Anne Ramberg går ut i försvar av Ann Linde och skriver på Twitter att kritiken mot utrikesministern är ”missriktad” och att ”Sveriges strategier bör inte bestämmas av partipolitik eller intuitiva ståndpunkter”.

I ett annat inlägg beklagar sig Anne Ramberg över att Ann Lindes kritiker önskar att en utrikesminister vore bättre på att tala engelska. Ramberg hoppas nu att ”ledarskribenter och politiska motståndare skulle inta en något mer saklig inställning än att uppträda som språkpolitiska kriarättare”.


  • Publicerad:
    2020-06-22 10:00