INRIKES. Moderatledaren Anna Kinberg Batra vänder nu kappan efter vinden och föreslår att Sverige stänger igen sina gränser. Enligt henne är det dags att ta ansvar för situationen nu.

Idag meddelade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att Sverige bör göra ett undantag från Schengen-avtalet och införa gränskontroller.

Då invandringen till Sverige enligt officiell statistik stigit till över 8000 asylsökande per vecka är situationen mycket ansträngd för myndigheterna.

— Det är dags för regeringen att ta ansvar för situationen. Det är en extrem påfrestning vi nu ser som förvärras för varje dag. Vi måste få ordning på vilka som kommer hit, säger Kinberg Batra.

Att Sverige inför gränskontroller innebär i praktiken att ID-krav införs, vilket torde göra det svårare för illegala invandrare att ta sig in i landet.

Inre gränskontroller mot andra Schengen-medlemmar är vanligtvis inte tillåtet men ett undantag i avtalet gör det möjligt om ”den allmänna ordningen eller nationella säkerheten kräver det”.

Källor:
Anna Kinberg Batra: Inför tillfälliga gränskontroller
Kinberg Batra: Sverige bör överväga stärkt gränskontroll


  • Publicerad:
    2015-10-09 15:10