INRIKES. Generalsekreteraren för Advokatsamfundet Anne Ramberg reagerade på lördagskvällen mot ett förslag från Moderaterna att höja minimistraffet för våldtäkt från två till tre års fängelse. ”Det är oerhört stötande” kommenterar Ramberg förslaget.


Anne Ramberg. Foto: CC BY-SA 4.0

I en debattartikel i Aftonbladet på lördagen skriver Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell, om hur utsattheten för sexualbrott ökat kraftigt under de senaste åren. Det sker drygt 20 våldtäkter per dygn och allvarligast utsatta är unga kvinnor. Mer än var tredje ung kvinna har berättat att de någon gång under året blivit utsatta för ett sexualbrott.

Forssell skriver om hur rädslan att utsättas för sexualbrott utmanar tilltron till rättsstaten och gör att alltför många upplever oro för allt från att gå ut till att låta barnen gå ensamma till och från skolan.

I stället för stoppad invandring och påbörjad återvandring vill Forsell se fler övervakningskameror, slopad preskriptionstid, fler utvisningar av dömda samt att minimistraffet för våldtäkt höjs från två till tre år.

Denna aningslösa argumentation för högre straff. Vet Johan Forsell vad begreppet våldtäkt betyder? Jag hoppas att regeringen inte viker sig ytterligare för dessa missriktade påtryckningar”, kommenterar Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg förslaget på sitt Twitterkonto.

— Att höja lägsta straffet för våldtäkt till tre år, det tycker jag är oerhört stötande. Rent generellt finns inget som talar för att hårdare straff har en avhållande effekt, det finns ingen forskning som tyder på det, säger Ramberg till Expressen.

En av de som kommenterat Rambergs uttalande på Twitter är Åsa Sollenberg, som själv under vapenhot ska ha utsatts för gruppvåldtäkt av åtta män.

God kväll fru Ramberg. Varför vill du inte se högre straff för våldtäktsdömda? På vilket sätt anser du argumentationen vara aningslös? Vad är lämpligt straff enligt dig? Tacksam för svar.

År 2016 kritiserades Ramberg för ett annat kontroversiellt uttalande i en intervju i Sveriges Radio. Hon menade då att ett humant flyktingmottagande krävde att bland annat de äldre skulle få göra avkall på sin välfärd.

— Jag inser att alla de gamla människor som jobbat hårt ett helt liv nu ska ställas emot alla de flyktingar som kommer som också tar sjukvård och skolor i anspråk. Men det är nog på det viset att humanismen kräver att man får göra avkall på sin välfärd, uttalade Ramberg då.

Anne Ramberg är initiativtagare till feministiska nätverk som Ruben och Hilda, med kvalificerat inflytande över de svenska domstolarna men utan offentlig insyn.

Källor:
Varför höjer ni inte straffet för våldtäkt?
Anne Rambergs twitterkonto
Anne Rambergs hårda ord om M-förslaget: ”Oerhört stötande”
Advokatsamfundets Anne Ramberg kritiserad för uttalande om äldre


  • Publicerad:
    2019-07-30 09:00