DEMOKRATUR. Inget Allianssamarbete med Sverigedemokraterna är aktuellt, säger Annie Lööf.

Foto: Joakim Berndes (CC BY-SA 2.0).

Annie Lööf har lovat att ersätta Stefan Löfven som statsminister, och hon kan tänka sig att bilda regering med vem som helst, så länge inte det är en alliansregering tillsammans med det stora partiet Sverigedemokraterna. Hellre bildar hon regering med det lilla och delvis islamiserade Miljöpartiet och/eller Socialdemokraterna. Men hur konstellationen mellan åttaklöverpartierna i övrigt ska se ut i en kommande regering kan hon i dagsläget inte säga.

Lööf vill gärna ha med Socialdemokraterna som part i en regering, och även Miljöpartiet är alltså välkommet att medverka. Vad ”part” skulle innebära har hon inte tydliggjort. Det enda definitiva kravet är att Sverigedemokraterna stängs ute.

— Vi förväntar oss en konstruktiv part i samtal, sade Annie Lööf under en presskonferens.

— Vi har en bra relation med Miljöpartiet och jag utesluter inte att de ska medverka i sådana samtal, sade hon också.

Eftersom Lööf vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna kan hon bli nödgad att samarbeta med Socialdemokraterna. Miljöpartiet är för litet för att ensamt ingå i en sådan ”part”- samverkan med det lilla Centerpartiet.

Stefan Löfven har sagt att det är uteslutet att hans parti kommer att bli ett stödparti åt Alliansen. Han har samtidigt alltid vägrat ha något samröre med Sverigedemokraterna, Sveriges nu näst största parti.

Löfvens räddning kan bli att ingå i en Lööf-ledd regering om han genom att Centern kommer överens med Miljöpartiet exempelvis säger att det inte är en Alliansregering utan en ny typ av allians, oavsett om några av de andra gamla allianspartierna ingår i regeringen eller ej.

Källa:
Annie Lööf utesluter inte samverkan med Miljöpartiet


  • Publicerad:
    2018-09-29 09:00