ABSURDISTAN. Efter att Annie Lööf föreslagit åtgärder för att ge fler invandrare jobb blev hon anmäld av facket till DO, då facket anser att förslaget är rasistiskt.

Annie Lööf (C) vill diskriminera svenskar genom att ge invandrare konkurrensfördelar på den svenska arbetsmarknaden i syfte att få fler arbetslösa invandrare att gå från bidragsberoende till arbete. Rent konkret har Centerpartiet bland annat föreslagit lägre ingångslöner för invandrare för att kompensera för den lägre kompetens som nyanlända invandrare generellt besitter.

— Att tro att enbart utbildningsinsatser skulle hjälpa denna grupp, det vore att vara naiv, sa Lööf under C:s kommundagar i Karlstad här om veckan.

Nu har dock fackföreningen Byggnads Örebro-Värmland anmält Lööf till DO då man anser att förslaget är rasistiskt. Men facket menar inte att förslaget är rasistiskt mot svenskarna som ska få svårare att konkurrera med invandrare på arbetsmarknaden utan att det är rasistiskt att anse att invandrare behöver positiv särbehandling.

— Vi vill stå upp för människors lika värde och rätt till lika lön för lika arbete. Man ska inte ha lägre lön för att man kommer från ett annat land. Vi anser att detta är diskriminering, säger Byggnads Örebro-Värmlands ordförande Kenneth Svärd.

På frågan om Centerpartiets förslag verkligen är rasistiskt säger han:

— Ja, det vänder ju sig mot folk från andra länder. Du ska inte ha lägre lön bara för att du kommer från Iran, Irak eller Somalia. Du ska ha samma lön som jag som är född och uppvuxen i Sverige. Varför ska man ha lägre lön bara för att man kommer från ett annat land?

Källa:
Annie Lööfs uttalande anses vara rasistiskt – anmäls till DO


  • Publicerad:
    2016-03-11 13:00