Likt föregående helg anordnade Motståndsrörelsen en propagandaaktion på Avenyn i centrala Göteborg. Efter att ett 20-tal anarkister avhyst förra helgen ansåg man att risken för nya konfrontationer kunde vara stor, men efter flera timmars aktivitet konstaterade vi att anarkisterna tröttnat på att åka på stryk och hellre stannar hemma.

Verksamheten inleds och djungeltrumman startar
Samma tid och plats som föregående helg slöt tio patrioter från Organisationen upp tillsammans med ett fåtal nationella från GFN för att sprida propaganda i centrala Göteborg. Bara efter fem minuter upptäckte man en ur slöddrets spaningsavdelning, hans telefon gick varm och djungeltrumman hade inletts. Spanaren gjorde sitt bästa för att undgå att bli upptäckt, genom att ställa sig bakom stolpar och kurer, vilket såg ganska komiskt ut.


Bakom en kur gömde anarkisternas spanare sig. (Foto: Nationellt Motstånd)

Anarkisternas spanare konfronteras
En aktivist från Motståndsrörelsen gick fram anarkisternas spanare.
Du behöver inte gömma dig. Vi vet vem du är, inledde han med. Han fortsatte: Om vi möts senare idag skall du få en överraskning. Anarkisten, som nu såg väldigt förvirrad ut svarade, Jasså?
Får ni ihop något folk idag då? Hur många kan ni bli, 40-50 stycken? Tror du att ni kan ge oss en match? Eller har ni svårt att få ihop folk efter förra helgen. Det gick ju inte så bra för er. Ni sprang ju som rädda harar, fortsätter aktivisten.
Anarkisten kollar runtomkring sig, i hopp om att finna några vänner som kan hjälpa honom ur denna besvärliga situation. Några sådana kommer dock inte, vilket tvingar honom till svar, Jag vill inte tala med dig. Detta är en mycket prekär situation, för att sedan korsa gatan och ställa sig på andra sidan och fortsätta sin spaning.


Polisen kom till platsen i hopp om att kunna spärra in patrioterna. (Foto: Nationellt Motstånd)

Polisen kommer till platsen
När ungefär en timmes tid har passerat dyker en polisbil upp. Denne cirkulerar först ett varv för att sedan stanna upp bredvid aktivisterna. Ansvarig på plats möter då upp poliskonstapeln och svarar på en del frågor. Polisen avslutar med att meddela att man minsann har koll på propagandaaktionen.
Strax efter att konstapeln lämnat platsen dyker en större polispiket upp för att spänna musklerna. Denne polisman är inte alls lika korrekt och trevlig som den förste utan snarare kaxig och arrogant. Han kollar igenom flygbladet, Massmedia ljuger i hopp om att hitta något olagligt. När han dock märkte att så inte var fallet gick han vidare för att granska tidningen, Nationellt Motstånd, men inte heller där lyckades han hitta en anledning för att spärra in patrioterna.
Strax därefter avlägsnar sig piketbussen och en mc-polis som även den hade anslutit sig till platsen där systemkritisk samhällsinformation delades ut.


Organisationens tidning salufördes av NU-aktivister. (Foto: Nationellt Motstånd)

Timmarna går och hundratals flygblad sprids
Timmarna gick och de medhavda flygbladen började ta slut, men någon skymt av anarkistslöddret, förutom deras Ture Sventon-detektiver, som började se allt oroligare ut, kunde man inte se.
När propagandaaktionen pågått i nära tre timmar beslöt man sig för att avsluta för dagen. Då hade klockan hunnit bli tre på eftermiddagen och anarkisterna hade fått gott om tid för att samla ihop sig och försöka störa aktiviteten, men som Motståndsrörelsens aktivist kunde konstatera tidigare när han talade med spanaren var just det att de rädda hararna inte hade modet att utmana det nationella motståndet igen.

Gatorna tillhör oss!


  • Publicerad:
    2005-04-24 00:00