INRIKES Finansminister Mikael Damberg föreslår en beredskapsskatt för höginkomsttagare som ska finansiera upprustningen av försvaret.

Den planerade upprustningen av Sveriges försvar ska finanserias genom en särskild beredskapsskatt som ska betalas av höginkomsttagare. Detta föreslår den socialdemokratiske finansministern Mikael Damberg.

— Jag tycker också man kan diskutera om man ska ha beredskapsskatt för dem med de absolut högsta inkomsterna, så att försvarsutbyggnaden inte tränger ut de satsningar vi måste göra på äldreomsorgen, skolan och välfärden, sade Damberg i Ekots lördagsintervju.

Utöver detta föreslås även en paus i avbetalningen av statsskulden för att få upp försvarsbudgeten till två procent av BNP.

Att förslag om nya skattehöjningar förs fram från regeringshåll är Moderaterna kritiska till:

— Att i ett läge där man under åtta år redan höjt 46 skatter föreslå ytterligare en skatt som ska ta in väldigt många miljarder, visar att man inte lyssnar på människor och att man inte kan prioritera kärnuppgifterna, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.