SVERIGE. Anstalten i Helsingborg är i dagsläget ett häkte med ett 50-tal platser och de intagna som i dagsläget sitter häktade på anstalten ska nu förflyttas till andra anstalter. Orsaken? För att Migrationsverket ska ha någonstans att placera en del av den mängden ”flyktingar” som strömmar in i Sverige.

I lördags hölls en hastigt sammankallad presskonferens där Sveriges migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson meddelade att i slutet på denna vecka så kanske det inte finns några platser kvar på något av landets alla asylboenden. Därför vädjade de till både kommuner och myndigheter om hjälp att finna fler platser som de kan utnyttja.

Under måndagen har Kriminalvården och Försvarsmakten suttit i möte för att se vad de skulle kunna erbjuda, något som resulterat i bland annat att anstalten i Helsingborg kommer att göras om till flyktingboende. De som befinner sig på anstalten kommer att placeras ut till andra anstalter runtom i Sverige. Kriminalvården har tidigare gett Migrationsverket två andra anstalter som är nedlagda, Kirseberg i Malmö och Smälteryd utanför Göteborg. De ska inom kort tas i drift.

Försvarsmakten har beslutat att erbjuda omkring 600 sängplatser utspridda runtom i landet. Vid Skogstibble skjutfält väster om Uppsala, Skönstavik utanför Karlskrona, Älvdalens skjutfält i norra Dalarna och Myttinge skjutfält på Värmdö kommer Försvarsmakten att erbjuda platser. De har däremot meddelat att de inte kommer att kunna erbjuda några platser vid Rinkaby skjutfält som ligger strax söder om Kristianstad på grund av att militärens övningsverksamhet är så pass omfattande.

Källa:
Fängelset i Helsingborg blir asylboende


  • Publicerad:
    2015-10-06 01:35